Рибари забелязаха бобър в река Дунав, край оряховското село Долни

...
Рибари забелязаха бобър в река Дунав, край оряховското село Долни
Коментари Харесай

Забелязаха бобър в река Дунав в Долни Вадин

Рибари видяха бобър в река Дунав, край оряховското село Долни Вадин в неделя. Появата на бобър в България е много забавно събитие, тъй като съгласно научните проучвания повече от век и половина това животно е изчезнало от страната ни. През 2020 година обаче научната общественост заяви за първи наблюдения на евразийски бобър при обход на една от предпазените зони в Северна България. За срещата си с бобъра споделя Владислав Василев.
"Въпросната преживелица е от неделя сутринта. Ние с брат ми излязохме да се поразходим малко с лодката по реката. На прибиране изкарахме лодката на нашата лодкостоянка. Имаше много риболовци на Дунава и едно от момчетата извика внезапно - вижте, някаква видра плува във водата. Погледнахме и в началото помислихме, че в действителност е видра. Мина край нас и даже хвърлихме 1-2 дребни камъчета да му притеглим вниманието, само че тя не ни отрази и ние взехме решение да се качим на лодката и да отидем да я проследим, и да забележим защо животно тъкмо става дума. То беше много огромно и съгласно нас не беше видра. Когато го доближихме останахме доста учудени. Тя ни позволи някъде на 1 метър от нея и когато се гмурна, видяхме, че опашката ѝ не беше на видра. Тя беше като плавник и на нас ни стана ясно, че е бобър. После се поинтересувахме и разбрахме, че бобри в България не е имало от 150 години. Привлече вниманието на цялото крайбрежие, тъй като имаше много риболовци, само че ние бяхме единствените, които влязоха с лодката да го проследим. След това доста хора се струпаха да гледат. Но дали ще имаме шанс да го забележим още веднъж, не се знае ", разяснява Василев.
Не се знае тъкмо по кое време е липсващ бобърът в България. Достоверна информация за последното му местообитание дават скелетни остатъци от археологически разкопки от 1750-1850 година През последните години европейските бобри са реинтродуцирани (повторно въведени) в Румъния и има възможност да е пристигнал оттова./БНР
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР