Рибари се събраха на протестна демонстрация в Поморие с искане

...
Рибари се събраха на протестна демонстрация в Поморие с искане
Коментари Харесай

Рибари протестираха в Поморие срещу заповед, забраняваща улов до 2 километра от брега

Рибари се събраха на протестна проява в Поморие с искане за анулация на заповедта за възбрана на улова с мрежи в морето на по-малко от 2 километра от брега. Според тях издадената през февруари предходната година заповед от някогашния министър на земеделието ощетява риболовците, които не се занимават с индустриален лов на риба за сметка на огромните компании. В демонстрацията се включиха рибари от Бургас, Поморие, Несебър, Созопол, Царево и Приморско. Заедно с тях бе и кметът на Поморие Иван Алексиев. 

" Този документ обрича тези хора на крах. Това е техният занаят. Явно този, който е предложил тази заповед на министъра, е бил съществено измамен от специалистите си. Да забраниш улова на попчета с мрежи на два километра от брега значи, че тези хора с тези дребни лодки, които са от 6 до 10 метра, няма по какъв начин да влязат толкоз във вътрешността в морето ", разяснява Алексиев пред публицисти. 

Той разгласи, че ще изпрати своето мнение до земеделското ведомство. Предстои и среща сред рибарската общественост и представители на Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури. 

Припомняме, че преди ден за настояването на риболовците сигнализира и кметът на Бургас Димитър Николов  Димитър Николов Димитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден с пост в обществената мрежа Facebook. 

" С мен се свързаха обезпокоени риболовци от това, че поминъкът им е все по-застрашен от изгубване. Оказва се, че съгласно настояща заповед на министъра на земеделието от февруари предходната година, те имат възбрана за улов с мрежи до 2 км от брега. От години в Бургас се опитваме да запазим този сложен поминък за локалните хора. Строим дребни риболовен пристанища и пристани, които за малко време се изпълниха с плавателни съдове и местата даже към този момент не доближават ", написа Николов. 

Той изрази мнение, че ще пристигна време, когато все по-малко ще се разясняват рядкости и повече ще се приказва за общи хрумвания не за избавяне, а за развиване, съобщи Българска телеграфна агенция.

" И до момента в който дружно с риболовците поставяме неимоверни старания освен да съхраним този характерен за Бургас и района занаят, само че и да го покажем пред гостите, се оказва, че е съвсем невероятно те да практикуват лов на риба! Защото нали си представяте по какъв начин дребен кораб ще може да прави лов на риба на толкоз огромна дълбочина? И какъв брой ефикасен ще е уловът ", уточни още Димитър Николов  Димитър Николов Димитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР