Рибар от Шампан, Франция, улови рекордно голяма златна рибка, тежаща

...
Рибар от Шампан, Франция, улови рекордно голяма златна рибка, тежаща
Коментари Харесай

Златна рибка, тежаща колкото 10-годишно дете, ни напомня да не изхвърляме домашните си любимци

Рибар от Шампан, Франция, улови рекордно огромна златна рибка, тежаща цели 30 кг!

Местно риболовно дружество пуска рибката, известна като Дъ карът (The Carrot или „ Морковът “, превод от английски), преди цели 20 години. Впоследствие тя израства до тези невъобразими размери и се трансформира в една от най-големите на света.

Съществуват най-различни типове златни рибки, само че като цяло приказваме за устойчив питомен шаран със златист тип. Срещат се в най-различни любопитни форми (например златните рибки с небесни очи) и от време на време се чифтосват с други рибки като кои (какъвто е казусът и с Дъ карът).

Хибридният статус на Дъ Карът (полу-златна рибка, полу-кои) ѝ разрешава в границите на 20 години да порасне и да наддаде цели 30 кг (горе-долу колкото междинното тегло на 10-годишно дете). На Анди Хакет от Устършър, Англия, са му били нужни цели 25 минути, с цел да я улови от езерата Блууотърс. Впоследствие ѝ прави няколко фотоси и я пуска още веднъж на независимост.

Как златните рибки доближават сходни размери?

Огромният размер на Дъ Карът ни напомня за следващ път, че не би трябвало да пускаме домашните си любимци в дивата природа. В някои елементи на Америка големите златни рибки постоянно се трансформират в проблем – те разстройват тинестото дъно и изтръгват растенията, а управляващите считат, че притежателите на домашни любимци са частично отговорни за това.

Златните рибки, изхвърлени в дивите водни басейни, съставляват инвазивен тип и даже могат да изместят локалните типове, като надделеят в борбата с тях за запаси. Те имат вълчи вкус (което изяснява и достигането на тези размери), а в процеса на това могат да се заразят (и да предадат на останалите) разнообразни паразити.

Като цяло златните рибки се хранят с каквото им попадне и според от типа си могат да живеят изненадващо дълго време. По-дълголетните могат да доближат до 30+ см дължина, а в случай че са кръстосани с различен тип риба (какъвто е и казусът с Дъ карът) и повече.

Колко огромни израстват златните рибки?

Причината, заради която считаме, че златните рибки са дребни животнки, живеещи в купа, е, че до известна степен размерът им се дефинира от околната среда. Рибките, които се отглеждат в аквариум и се хранят непретенциозно, ще останат дребни (отчасти поради стреса) до сетния си час.

Ако обаче преместите същата златна рибка в огромен аквариум с доста храна, тя бързо ще израсне и ще доближи по-големи размери.

В Съединени американски щати изхвърлянето на нежеланите домашни любимци в дивите водни басейни е нелегално. За хората обаче, които не могат да продължат да гледат своите златни рибки вкъщи, съществуват разнообразни препоръки по отношение на това по какъв начин да действат отсега нататък.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР