РИА НовостиЕвропа обяви най-строгите санкции срещу Русия на няколко етапа

...
РИА НовостиЕвропа обяви най-строгите санкции срещу Русия на няколко етапа
Коментари Харесай

Европа вече срамежливо признава, че бумерангът от санкциите срещу Русия ще удари тежко самия Запад

РИА Новости

Европа разгласи най-строгите наказания против Русия на няколко стадия и те към момента може да не са дефинитивни. Докато Русия до момента се въздържа от отговор, бумерангът от самите западни наказания ще удари мощно освен доста браншове на европейската стопанска система, само че и европейските жители. Германският канцлер Олаф Шолц призна това преди дни.

Енергията

Европа е подвластна от съветския газ за 40% от потребностите си.
Германия, индустриалният център на Европа, е мощно подвластна от Русия във връзка с енергийните доставки: за газ - към 55%, въглища - 50%, недопечен нефт - към 35%. След повредата в атомната електроцентрала Фукушима, немските атомни електроцентрали бяха затворени и страната влага доста във " възобновими енергийни източници ", в това число вятърна и слънчева. В резултат на това Федерална Република Германия има остра потребност от природен газ, за ​​да компенсира спиранията на силата от такива източници.

Освен това, заради съпротивата на Зелените, Германия не може даже да внася полутечен природен газ (ВПГ) от Съединени американски щати, Катар или други страни. Тя няма терминали за приемане на LNG, до момента в който Испания има 10, Франция има три, а Белгия, Холандия и Полша имат по един. Нов пристанищен терминал не е издигнат за една година и няма задоволително превозвачи за полутечен природен газ, които да задоволят търсенето. Гратисният интервал за корабостроенето е четири години.
Дори в случай че бъде решено да се спрат всички доставки на енергийни запаси от Русия, е съвсем невероятно те да се заменят от други снабдители за малко време. Норвежките и холандските залежи на газ са в крах, а други производители като Катар, Алжир или Нигерия продават по-голямата част от продукцията си в Азия.
Канцлерът Шолц признава, че дълготрайната цел за понижаване на зависимостта на Европейски Съюз от вноса на нефт, газ и въглища от Русия е обща за всички страни-членки, само че надалеч от нея. Да не приказваме за урана, на който Русия е най-големият експортьор. Освен покачването на цените на горивата по бензиностанциите, което визира директно европейските жители, транспортните компании и стигнем до риболовците в цяла Европа, има доста други „ противоположни резултати “ от глобите.

Земеделските артикули

Белгийската градинарска федерация (FHB), която създава ябълки и круши, споделя, че нейните членове към момента не са преодолели съветските контрамерки против техните плодове, въведени през 2014 година в отговор на европейските наказания против Русия.
Въздействието върху селскостопанските артикули ще бъде голямо: Русия и Украйна са измежду главните играчи в интернационалната търговия със зърно. Тези две страни съставляват 29% от международния експорт на пшеница и ечемик. Русия е най-големият експортьор на пшеница в света. Русия е на 2-ро място по царевица, а Украйна на 4-то място. Теглото им е още по-високо за слънчогледа и слънчогледовото масло. Ограниченията на доставките от Руската федерация могат изцяло да подкопаят международния пазар на селскостопански първични материали. Близкият изток и Африка са мощно подвластни от Русия във връзка с вноса на пшеница и производството на самун. Ако доставките бъдат прекратени, страни като Египет биха могли да изпитат апетит.
Торовете също са мощно наранени от солидните западни наказания: съгласно HIS Markit 16% от международната търговия с подготвени торове зависи от Русия. Що се отнася до амониевите нитрати, 40% от международния им експорт отива за Русия. Първата евентуална жертва, Латинска Америка, купува съвсем 60% от съветските размери. По отношение на фосфатите Русия е " основен снабдител " със 17% от пазара. Що се отнася до поташните торове, на Русия и Беларус се падат по 20% от международната търговия и спиранията могат да доведат до нов скок в цените на торовете. Днес (31 март) пристигна новината, че Съединени американски щати смъкват глобите върху вноса на съветски торове за земеделието, с цел да избегнат дефицит на храни за популацията на Съединени американски щати. Въпросът е: Кога ще направи същото и Европа?

От метали до диаманти

Металургията в Европа също ще бъде мощно наранена, защото Русия обезпечава съвсем 15% от международното произвеждане на минерали: благородни метали, в това число злато, алуминий, желязна руда и подготвена стомана: заготовки, рулони и профили. За такива цветни метали като олово, цинк и никел позицията на Русия е още по-доминираща. Цената на звук никел се е нараснала с 87% през годината.
Русия има най-големите потвърдени ресурси от желязна руда в света. Русия е и първият в света производител на необработени диаманти, които се изнасят за Антверпен или Индия главно за рязане и гланциране. Интересно е да се означи, че Съединени американски щати, сходно на Европа, се въздържаха от възбрана на вноса на необработени диаманти от Русия, с цел да не нанесат съществени вреди на диамантената промишленост на Запад.

Гигантските компании са дефлирани

Натискът от страна на европейските държавни управления към този момент накара доста огромни компании с наличие в Русия да понижат активността си или даже да закрият изцяло. Шведската компания IKEA затвори магазините си, само че доста други се съпротивляват, тъй като това би разрушило структурата и бизнеса им. Гигантските френски магазини за мебели и DIY Leroy Merlin (Mulliez group) имат 19% от международния си оборот в Русия. Украйна изиска групата да напусне Русия като ултиматум, само че компанията отхвърля. Същото важи и за системата от супермаркети Auchan (10% от световния им оборот в Русия) и спортните магазини Decathlon.
В бранша на изкопаемите горива Total Energies влага съществено в Русия с 20% дял в най-големия съветски план за природен газ.

Европа към този момент стартира да осъзнава какъв брой скъпо ще заплати за глобите против Русия

Повишаващите се цени към този момент стартират да подхранват доста висока инфлация през втората половина на 2022 година и през 2023 година Някои европейски икономисти го правят оценка на 12% годишно. Високата инфлация няма да бъде изцяло обезщетена от по-високите заплати и огромна част от популацията на Европа ще загуби покупателната си дарба. Това може да провокира серпантина на стагфлация: икономическата стагфлация е съпроводена от висока инфлация, което е най-лошият вероятен сюжет. Във Франция има ясна опция за възобновление на придвижването на жълтите жилетки след президентските избори. През последните няколко дни фермери и водачи на камиони към този момент организираха демонстрации в цяла Франция.

Европейската комисия към този момент се замисля да отсрочи необятно подложената на критика „ Зелена договорка “, в която нуклеарната сила, повлияна от „ зеленото лоби “, даже не се считаше за част от уравнението. Сега даже Германия и Белгия мислят за рестартиране на нуклеарната си стратегия. Франция, в грандиозния поврат на президента Еманюел Макрон, реши да влага в построяването на шест нови атомни електроцентрали с EPR и планиране на други шест, само че построяването им ще отнеме десетилетия, до момента в който реакцията на глобите на европейското зелено лоби ще засегне Европа в този момент.

Засега по складовете още има ресурси от съветски първични материали, които обаче ще се изчерпат с времето и в случай че глобите продължат дълго, това ще провокира срив в стопанските системи на страните, само че най-много тежестта ще бъде поета от жителите на Европа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР