Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско

...
Резултатите от проверките на морската вода в Царево и Приморско
Коментари Харесай

Ангел Кунчев за черноморската вода: Евтина сензация, „Активни потребители“ и Софийският университет са неподготвени


„ Резултатите от инспекциите на морската вода в Царево и Приморско ще излязат евентуално още на следващия ден следобяд. След информацията, която подадоха „ Активни консуматори “, от тези места отново е вземано – на 21 и на 23 август. За да сме още по-сигурни, сме удвоили броя на пробите и няма безусловно нищо, което да ни тормози в резултатите “.

Това сподели пред БНР доцент Ангел Кунчев – основен държавен здравен контрольор. Той акцентира, че постоянно в морето, след стихия, има гниещи водорасли, което не значи, че то е нечисто:

Не би трябвало да се доверяваме на това по какъв начин наподобяват водите и противоположното – от време на време в превидно кристално чиста вода може да открием по-големи количества ентерококи или пък ешерихия коли “, упорства доцентът.

Кунчев отдаде последните разминавания в резултатите на „ неподготвеността на екипа, който е правил проучването от страна на „ Активни консуматори “, защото:

Нито методът, който са употребявали, нито лабораторията, която е употребена, са сертифицирани. Лабораторията няма нужната акредитация за извършване на такива проби. Няма по какъв начин да съпоставяме резултати, получени по разнообразни способи. Дори и в този момент не знам какъв тъкмо способ употребяват сътрудниците “.

Тук би трябвало да създадем малко публицистично конкретизиране: Кунчев назовава екипа на „ Активни консуматори “ и Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ „ неопитен “, само че потвърждава това с неуместен претекст – че методът и лабораторията им не са сертифицирани. Едно е да си неопитен, друго е лабораторията ти да не е утвърдена и акредитирана от страната. А може би точно сертифицираните от страната лаборатории вършат такива проучвания, които да угодят на поръчителя?

„ Методът за проучване, прилаган у нас, е взет от европейското законодателство и е ясно написан. В България има 6-7 упълномощени за това лаборатории. На всеки плаж у нас се вършат най-малко 16 проби на сезон “, акцентира той.

Кунчев изясни, че на всички места към нас има от бактерията ешерихия коли, само че въпросът е в какви количества:

„ В случая не тя е рисковата. А ние я използваме като индикатор, с цел да забележим има ли органично замърсяване на този плаж, или няма. Всеки сезон се вършат до 1500-1600 проучвания. Имали сме отклонения, затваряли сме плажове. Никой не ни се бърка в тази работа – това си е решение на всеки орган по места – шефовете на РЗИ, само че то би трябвало да е въз основата на числа, на обстоятелства, на доказателства “.

Във връзка със страховете от замърсяване поради взривената от руснаците Нова Каховка България е добавила и спомагателни проучвания. Според Кунчев даже когато в предишното е имало отклонения от нормите в другите плажове, отклоненията не са били такива, каквито „ бяха хвърлени в пространството “:

„ Цялата работа ми наподобява на една доста евтина сензация и преследване на интерес. За страдание, той се реализира – към този момент имаме запитвания от сътрудници от Англия какво се случва и би трябвало ли да се вземат ограничения, да се прекъсват пътувания и платени резервации. В края на краищата това е резултатът от едно, за мен, безогледно деяние. “

От началото на сезона до 15 август са направени към 960 проучвания морето. Всички данни се качват на уеб страниците на РЗИ, акцентира Кунчев.

В Гърция и Турция солената вода лимитира опцията за развиване на микроорганизми, изясни той българските ешерихии с по-слабата соленост на Черно море.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР