Резултатите от изследваните по микробиологични показатели общо 7 бр. проби

...
Резултатите от изследваните по микробиологични показатели общо 7 бр. проби
Коментари Харесай

Водата в Добрич все още е с влошени качества

Резултатите от изследваните по микробиологични индикатори общо 7 бр. проби вода, пробонабрани на 30.05.2023 година от пунктове при крана на потребителя в гр. Добрич, демонстрират следните резултати:
Пет от пробите, пробонабрани от пунктове при крана на потребителя в зона Добрич са с отклонения от здравните условия по индикаторите: Колиформи, Ешерихия коли и Брой колонии (микробно число) при 22ºС.Две от пробите, пробонабрани от пунктове в зона Стефаново (водоснабдяваща региона на жк Добротица и околност „ Гаази Баба “) и зона Добрич-Запад (водоснабдяваща региона след жп гара юг и кв. Рилци) дават отговор на условията на Наредба №9/2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.
Издадено е наставление до водоснабдителното сдружение за предприемане на всички нужни ограничения и завишаване на дезинфекцията на водата, с оглед привеждане качеството на водата, подавана във водопроводната мрежа на зона Добрич в сходство със здравните изискания.

На 02.06.2023 година е осъществено контролно пробонабиране, взаимно с представител на „ ВиК Добрич “ АД на 5 бр. проби питейна вода от пунктове при крана на потребителя в зона Добрич за разбор по физикохимични (цвят и мътност) и микробиологични индикатори (Колиформи, Ешерихия коли и Брой колонии (микробно число) при 22ºС). По физико-химичните индикатори цвят и мътност взетите през днешния ден 5 бр. проби питейна вода дават отговор на условията на Наредба №9/2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели. Изследването им по микробиологични индикатори чакаме да завърши на 05.06.2023год.

РЗИ-Добрич ще продължи да следи казуса и при приемане на резултатите по микробиологични индикатори от изследваните проби води, в допълнение ще осведоми популацията за сходството им с условията на Наредба №9/2001 година за качеството на водата, предопределена за питейно-битови цели.

Към днешна дата за популацията от зона Добрич, гр. Добрич остава в действие рекомендацията за питейно-битови цели да се употребява бутилирана вода от комерсиалната мрежа, а водата от аварийните съдове да се преварява.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР