Резултатите от дългосрочната енергийна дипломация между Гърция и България в

...
Резултатите от дългосрочната енергийна дипломация между Гърция и България в
Коментари Харесай

Радев и Мицотакис подписват енергийни споразумения в Гърция

Резултатите от дълготрайната енергийна дипломация сред Гърция и България в региона на петрола и природния газ ще бъдат утвърдени през днешния ден в Атина от министър-председателя Кириакос Мицотакис и българския президент Румен Радев с подписването на две двустранни съглашения, по които се работи от октомври насам.

Първото се отнася до реализацията на петролопровода „ Бургас-Александруполис “ за транспорт на петрол в противоположен поток по отношение на първичния му план.

Проектът беше умислен за превозване на количества съветски петрол до Средиземно море през пристанището на Александруполис, като заобикаляне на пролива Босфор, само че беше анулиран през 2011 година с отдръпването на България. Идеята за създаване на плана се появи още веднъж в изискванията на енергийната рецесия, този път с противоположен поток на петрола: От пристанището в Александруполис той ще доближава до рафинериите на Черно море в България.

България ще поеме водеща роля в неговото възобновление и действието му в противоположен поток. Планът за възкръсване на петролопровода Бургас-Александруполис беше оповестен за първи път на 20 ноември от българския министър на енергетиката Росен Христов на конференция на IENE в Атина. През 2024 година изтича срокът на разрешението, получено от Европейски Съюз. Междувременно Турция усили петкратно таксите за прекосяване през Босфора, което, дружно с други фактори, принуждава българското държавно управление да откри стопански жизнеспособно решение за доставки, съвместимо с европейската политика на отвод от зависимостта от Русия. Петролопроводът Бургас-Александруполис, съгласно изказванията на Росен Христоф в българските медии, е единственото решение, което може да обезпечи дълготрайна работа на рафинерията с на ниска цена нефт.

От гръцка страна, на бизнес равнище, групата " Копелузу " е взела интензивно присъединяване в съживяването на плана.

Проектът в новия си тип и за разлика от първичния проект наподобява има цялостната поддръжка на Съединени американски щати и Европейски Съюз в границите на тактиката за цялостна самостоятелност от съветските изкопаеми горива. Фактори, осведомени с полемиките на дипломатическите конгреси, правят оценка, че точно тъй като поддържа тази политика, това му проправя пътя за обезпечаване на финансиране от Европейска банка за възстановяване и развитие и Европейска инвестиционна банка. Същите фактори акцентират геополитическото измерение на плана, " като нов съставен елемент на отвесния кулоар за природен газ, който се добавя и от преноса на петрол от юг на север ".

Второто междуправителствено съглашение, което ще бъде подписано през днешния ден в Атина, се отнася до съхранението на 0,3 тераватчаса природен газ в български складове от името на Гърция и в това време до съответното количество полутечен природен газ в хранилището Ревитуса край Атина от името на северната съседка на Гърция.

Освен с гръцкия министър председател, българският държавен глава ще организира среща и с президента Катерина Сакеларопулу. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР