Резултатът от този случай ще определи дали страните членки ще

...
Резултатът от този случай ще определи дали страните членки ще
Коментари Харесай

ЕК обжалва отмяната на глоба в размер на 13 млрд. евро, наложена на ”Епъл”

Резултатът от този случай " ще дефинира дали страните членки ще могат да продължат да дават на мултинационални корпорации обилни данъчни облекчения в подмяна на работни места и вложения ", съобщи юристът на Еврокомисията Пол-Джон Льовентал пред Съда на Европейския съюз.

 

В решение от 2016 година Европейската комисия декларира, че две ирландски данъчни постановления в продължение на повече от две десетилетия изкуствено са понижили данъчната тежест върху " Епъл ", която е била едвам 0,005 на 100 през 2014 година

 

През 2020 година Съдът на Европейския съюз постанови, че европейските регулатори не са изпълнили правния стандарт, с цел да покажат, че американската компания се е радвала на незаслужено данъчно преимущество.

 

Според Льовентал обаче това решение е било " юридически неправилно " и би трябвало да бъде анулирано.

 

От " Епъл " отхвърлиха причините на Комисията, заявявайки, че компанията е заплатила своя обективен дял от налозите в съответната страна.

 

" Печалбите, за които приказваме – облагите, които Комисията сподели, че би трябвало да бъдат приписани на тези клонове в Ирландия – тези облаги в действителност са били обект на данъчния режим на Съединени американски щати ", сподели представителят на " Епъл " Даниел Биърд пред съда.

 

" Епъл " натрупа запаси за заплащането на тези налози в Съединени американски щати, където заплаща към 20 милиарда евро налози върху същите тези облаги, които съгласно Комисията е трябвало да бъдат обложени от Ирландия, добави той.

 

" " Епъл " е платила налозите, дължими според ирландския данъчен кодекс ", съобщи още Биърд.

 

Органът за защита на конкуренцията на Европейски Съюз претърпя правосъдни загуби през последните месеци поради правосъдни оспорвания от " Стелантис " (Stellantis), " Амазон " (Amazon) и " Старбъкс " (Starbucks).

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР