Резултатът от Ковид ще е икономисани 500 милиона лева от

...
Резултатът от Ковид ще е икономисани 500 милиона лева от
Коментари Харесай

Добри Божилов: Вирусът е добре замислен – избива старите и спестява 500 млн. за пенсии на година

Резултатът от „ Ковид ” ще е икономисани 500 милиона лв. от пенсии и още толкоз от лекуване на скъпи болести…

Допреди 6 месеца бях песимист към „ Ковид-19 “. Всъщност, даже го прекарах – бях един от първите, дето си изкарахме почтително 14-дневната карантина. Не беше радостно по никакъв начин затворничеството, само че самата болест мина относително леко.

Сега обаче към този момент не съм песимист. Вече ми се коства, че виждам план. И не, това не е интрига, тъй като ще ви посоча единствено обстоятелства. А вие ги тълкувайте както желаете.

На първо място, мисля че вирусът не е един, а са няколко. Тия дето ги пускат, са тествали разнообразни варианти, до момента в който нацелят най-хубавия. В момента тъкмо той работи. Това изяснява за какво втората вълна на всички места по света е в пъти по-мощна от първата, в случай, че ограничаващите ограничения са сходни. Дори в този момент някои ограничения са по-строги. Но вирусът вилнее доста по-ефективно.

Това се вижда и в България, където през март нямахме никакъв растеж на смъртността (дори имахме спад), а в този момент имаме внезапен скок – сега умират тъкмо два и половина пъти повече хора, от преди една година. Причината не може да е повече от една. Очевидна е.

Ако това движение се резервира единствено 1 година, то ще умрат 100 хиляди повече българи, в сравнение с обикновено. Ако се резервира 3 месеца (което е малко вероятно), ще умрат „ единствено “ 25 хиляди от горната страна. До момента към този момент (това не е прогноза, а факт), са измрели към 10 хиляди „ от горната страна “. Ако не вярвате, вижте статистиките на Национален статистически институт за предходната и тази година.

На второ място, мисля че вирусът е предопределен да удари по-непроизводителните елементи от обществото. Твърде изборно удря.

Най-много жертви са пенсионери. Т.е. тия, на които би трябвало да плащаме пенсии, и да не получаваме нищо в подмяна. Има, несъмнено, и младежи, само че те са по-скоро изключение.

Основната жертвена група са пенсионерите. Всеки погубен от вируса, пести пари на Национален осигурителен институт. И то освен на нашия Национален осигурителен институт, а на целия западен свят, чиито пенсионни системи са пред банкрут и непрестанно се финансират със заеми. Не идва ли този вирус прекомерно комфортно за тях?

До момента, „ Ковид “ е икономисал обезпечено към този момент, пенсиите на най-малко 9 хиляди души у нас. Не може да се каже кой какъв брой е получавал, само че в случай че вземем междинната пенсия от 400 лева месечно, или към 5000 лева годишно, то „ Ковид “ икономисва на Национален осигурителен институт 45 милиона лв.. Всяка година. И това е единствено началото. Говорим за към този момент умряли пенсионери.

Ако продължи по този начин още 3 месеца, сумата ще се утрои. Т.е. „ Ковид “ ще спести на страната 100 милиона лв. на година. А в случай че всичко завърши чак след една година, икономията ще е 400-500 милиона лв..

Това са почти 5% от разноските на Национален осигурителен институт за пенсии.

Трябва да знаете, че досега никой на никое място по света не е съумял да прокара промяна, която толкоз внезапно да смъкна разноските за пенсии. НИКЪДЕ Пожарна охрана СВЕТА НЕ съдебна експертиза Е СЛУЧИЛО. Дори най-смелите промени само ЗАБАВЯТ растежа на разноски за пенсии. Никой не е съумял да понижи тези разноски. И не и за 1 година. И най-смелите промени реализират нещо за десетилетие, та и от горната страна.

Представете си какво „ знамение “ е вирусът. 5% икономии единствено за 1 година.

Всичко това е чиста математика, няма никаква интрига. Смъртност, пари, проценти. Всичко е тъкмо.

На трето място, което ме кара да се колебая, е фактът, че „ Ковид “ удря голям брой хронично заболели, които тежат на здравните каси. След пенсионните системи, здравните каси са идващия съвсем банкрутирал бранш. Причините са елементарни – корпорациите изобретиха само скъпи лекувания за всевъзможни заболявания, и никой не поставя старания да понижи цените. Нали страната, или някакви квази-държавни фондове, заплащат. И ще заплащат, тъй като другояче ще ги обвинят, че оставят хората да умират. И те заплащат. Но това води до лавинообразно разгръщане на разноските. Кризата е голяма даже в най-пазарната страна – Съединени американски щати.

И внезапно – „ Ковид “…

Един раково болен коства за лекуване стотици хиляди долари. И при нас е същото – консумативи, техника, всичко – същото е. Единствено трудът тук е малко по-евтин. Но то и страната е по-бедна.

Всеки раково болен, който „ Ковид “ е отнесъл, пести стотици хиляди левове. Същото се отнася и до разнородни други заболявания, които отслабват имунната система. Не е изключено (това ще се види по-натам), „ Ковид “ да е разчистил и доста заболели от СПИН. Те са с отслабен имунитет, тъкмо „ Ковид “ им би трябвало. А лекуването на СПИН е доста скъпо. То е на практика не лекуване, а абонамент. Лекарства, които забавят вируса. Лекарства, нужни 30-40 години, до момента в който е жив човек. СПИН + Ковид = спестовност на НЗОК.

В България има 200-300 хиляди диабетици. Те също са застрашена група. Всеки диабетик има право на безвъзмезден инсулин от страната. Не всички са на инсулин, само че тия дето са, те са най-уязвими и от „ Ковид “. Всяка численост, пести пари…

Въпросният вирус, необичайно за какво, удря и различен огромен разход на опазването на здравето – сърдечно-съдовите болести. Това, особено за България, е голям проблем, тъй като тук имаме ужасно доста сходни заболели. И хоп – част от тях изчезват…

Помислете, случайност ли е това, или интрига?

Трябва ли да охулим доцент Мангъров и да позлатим ген.л-т.проф.Мутафчийски? Абсолютно не. Защото стигаме до най-важното качество на „ Ковид “ – неминуемостта му.

Мангъров е 100% прав, че до момента в който този вирус не мине през 70-80% от народа, избавление няма. Т.е. ограниченията имат за цел само да разсрочат същия развой за по-дълго време, и да облекчат настоящата работа на здравната система. Но истината е, че вирусът по този начин или другояче, ще прибере своето.

Ако 70% прекарват, това ще значат почти 100 хиляди измрели. И това няма по какъв начин да се спре, тъй като няма лекарство. Лекарството е имунната система на здравите. Тия дето не са здрави, нямат лекарство.

Въпросът с имунизацията също е забавен. Дори най-оптимистичните прогнози НЕ сочат физическа опция за всеобща имунизация до 1 година. Просто няма толкоз доста ваксини. А темпът на разпространяване на вируса сочи, че в това време той ще е заразил доста повече от имунизираните.

Сметнете по 4000 души дневно, за 365 дни какво прави? 1,4 милиона. За България въобще не съществува проект в миналото да имунизира толкоз народ. Същото е и на запад.

Т.е. имунизацията (ако въобще е ефикасна при толкоз бърза разработка) ще успее да избави единствено дребна част от популацията. Основният групов имунитет ще пристигна отново от всеобщото преболедуване. Като при чумата в Средните епохи, или при шарката при оживелите от нея индианци. Т.е. ще си платим цената.

Но цената е в човешки животи, а икономията на Национален осигурителен институт – в левове. В Германия – в евра. В Съединени американски щати – в долари.

Какво е „ Ковид-19 “ в последна сметка?

Това е вирус, към 2-3 пъти по-смъртоносен от грип, който има 3-4 пъти по-дълъг инкубационен (скрит) интервал. Т.е. вирус, който е по-опасен, и може повече да се популяризира, преди да го засечеш. Т.е. систематизирано – това е „ модифициран “ вирус, който да свърши повече работа от нормалните сезонни грипове.

Изложих ви единствено обстоятелства. Сами преценете да им вярвате ли, или да ги наречете „ интрига “.

Ще завърша единствено с още един извод, ако повярвате. Ако този вирус е стъпка към понижаване на популацията, и икономии на обществени разноски, то прекомерно евентуално е да има и други стъпки – други вируси, рецесии, спорове и прочие Онзи, който е споделил А, ще каже и Б. Особено в случай че А се окаже успех… Апетитът идва с яденето…

Автор: Добри Божилов

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР