Революция в заплатите готви КНСБ! Тя ще се случи, ако

...
Революция в заплатите готви КНСБ! Тя ще се случи, ако
Коментари Харесай

Революция в заплатите готви КНСБ!

Революция в заплатите готви КНСБ! Тя ще се случи, в случай че предложенията на синдиката за промени в Кодекса на труда влязат за разискване в Народното събрание. Цели 50 страници със законови текстове са подготвили от КНСБ.

„ Няма обаче на кого да ги дадем. Започнахме двустранния разговор с работодателите по тази тематика и разменяме оферти какво считаме, че би трябвало да се промени ”, изясни президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Синдикатът е показал мнения по управническата стратегия на държавното управление и претенции за незабавни дейности по основни политики в региона на приходите, обществената политика, обществения разговор и енергетиката.

По думите му в Кодекса на труда в България няма раздел възнаграждение на труда. А най-важното нещо, което вълнува хората, когато стартират да работят, е каква заплата ще получават.

“В Библията на труда – Кодексът, има няколко члена, които касаят по какъв начин се дефинира МРЗ и такива, които препращат към други нормативни документи. Това що е съществена, брутна заплата, какви детайли я образуват, по какъв начин се квалифицират функционалностите и се правят оценка условията, по какъв начин се образуват системите на възнаграждение, какъв е непрекъснатият и плаващ детайл на бонусите – всичко това го няма. Липсва, за жалост, и в някои групови трудови контракти. Всичко това КНСБ желае да го промени. Директивата ни задължава да го създадем “, обясни Димитров.

Според директивата груповото трудово договаряне на заплатите би трябвало да стигне 80 % от наетите.

В същото време покритието с групови контракти е 25 %, като в доста от тях даже няма непосредствено договаряне на заплатите, тъй като има вътрешни правила в предприятията.

Той уточни, че КНСБ упорства и за нов закон за поощряване на заетостта.

Работната група по него не се е събирала нито един път, въпреки че е основана през октомври предходната година. Темата за трудовата миграция и подвижност също е на парче. Специализираният орган в МТСП пък не е заседавал в границите на това държавно управление.

КНСБ упорства за актуализиране на методиката за установяване размера на Линията на беднотия, която да е съобразена с актуалните действителности.

Необходимо е и незабавно ускорение на работата от страна на МТСП и останалите институции във връзка с дефиницията за „ енергийна беднотия “ и произлизащите от тази формулировка съответни задължения.

От синдиката упорстват и за увеличение на размера на данъчните облекчения за деца.

Както и за промяна в съществуващата система на съразмерно данъчно облагане в посока въвеждане на системата 15/15/15 с необлагаем най-малко,

По отношение на общественото обезпечаване всички предстоящи действия са със статус подготовка. Социалното ведомство планува разбор на пенсионната система за подобряването ѝ. Какво стои зад този термин “подобряване ” единствено можем да гадаем, сподели Ася Гонева. По думите й конфедерацията упорства анализът да бъде изчерпателен и да дава съответни насоки за промени на законодателството.

КНСБ упорства:

– създаденият разбор на пенсионната система да дава ясни насоки и хрумвания за метода и ограниченията за усъвършенстване на пенсионната система. Структурираните в план на ЗИД на КСО ограничения и политики за усъвършенстване да съдържат ограничения на входа и на изхода на пенсионната система, в това число дейно използване на правилото принос-права, да основават условия за стабилизиране на осигурителните финанси и за гарантиране дълговечно реализиране на присъщите на пенсионната система функции;

– повишението на адекватността на пенсиите да се осъществя по едно и също време и редом посредством съответна подоходна политика, посредством повишение приноса на всяка година застрахователен стаж в размера на пенсията, както и посредством годишно осъвременяването.

По отношение на приходите настояванията на КНСБ до края на годината се разграничени на две – на обща база и в подтекста на Бюджет 2025, защото процедурата по него стартира. Според синдиката би трябвало да се съобщи визия за възходяща конвергенция на приходите, като такава хоризонална политика за приходите няма.

Те упорстват за разяснителна акция за еврото, защото от неяснотите произтичат публични неразбирания по тематиката.

Очакват и работната група да създаде механизъм, по който да се дефинира оптималният застрахователен приход, а не всяка година да влизат в спор с бизнеса.

 

Източник – Стандарт

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория България

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР