Реваншизъм и вкарване в капан. С това се занимават властите

...
Реваншизъм и вкарване в капан. С това се занимават властите
Коментари Харесай

Дойдох в Минск за празниците. Защо Беларус арестува хора, които се прибират от чужбина

Реваншизъм и вкарване в капан. С това се занимават управляващите в Беларус към този момент три години след антипрезидентските митинги през 2020 година Със затвор са застрашени освен участвалите в митингите, а и хора, които от дълго време към този момент живеят в чужбина.

Изчистете фотогалерията на телефона, изтрийте историята в YouTube, изтрийте Телеграм, изберете облекла без композиция от алено и бяло (знамето, което развяват протестиращите против Лукашенко през 2020 година - бел.ред.), а неотдавна - и без синьо и жълто (знамето на Украйна), не носете задгранична валута в себе си.

Това са единствено част от рекомендациите, които завръщащите от чужбина в Беларус се споделят между тях. Хора в цивилно облекло подробно ревизират персоналните движимости на беларусите на границата, изискват да отключат телефона и да покажат наличието му. Подобни процедури, които не попадат в закона, се трансформират в рутина.

Вече три години в Беларус не престават репресиите. От 2020 година насам, когато в страната имаше месеци на всеобщи митинги поради подозрения към подправянето на резултатите от последните президентски избори, хиляди жители са наказани и преследвани по политически аргументи.

След митингите бяха арестувани над 38 000 души, най-малко 100 хиляди напуснаха страната, опасявайки се от случайни арести, малтретиране и несправедливи правосъдни процеси. С течение на времето опасността не отслабва, споделят правозащитници, и то освен за участвалите в митингите.

Параноята от боен прелом, от която страда президентът на Беларус Александър Лукашенко , стига до въвеждането на паспортен надзор даже за идващите от Русия - за първи път от съвсем 30 години.

Рускоезичният ефирен канал на Свободна Европа " Настоящее Время " по какъв начин връщащи се от чужбина биват арестувани в Беларус, в това число хора, които не са били в страната от доста години.
" Дойдох да си извадя пълномощие, а бях упрекнат в три престъпни закононарушения "
В края на май 28-годишната Даяна идва в Беларус от Москва , където е живяла през последните осем години, с цел да възобнови паспорта си. На границата тя. Във видео, снимано от силите за сигурност, тя споделя, че е взела участие в митингите през 2020 година

На 18 май на летището в Минск е арестувано момиче, което се връща от отмора в Египет. На паспортния надзор силите за сигурност я водят, с цел да " поговорят ". На телефона ѝ в Гугъл Drive са открити фотоси от митингите през 2020 година От летището тя е отведена в следствената комисия, а по-късно - в центъра за задържане.

При прекосяване на границата е арестуван и 40-годишният Евгений Тихонов . Известно време той живее в Италия, по-късно се връща в Беларус, а оттова дружно с IT компанията, в която работи, се мести в Полша.

През май се прибира за рождения ден на майка си и да уреди някои документи. Още на границата той е арестуван и упрекнат по три текста от наказателния кодекс - поради мнения в Телеграм по адрес на силите за сигурност и Александър Лукашенко.

През февруари силите за сигурност задържат 32-годишния Максим Сташуленко , който се завръща от чужбина. През септември 2020 година той работи като пожарникар и предизвестява жителите на жилищен комплекс в Минск да смъкват бяло-червено-бялото знаме, окачено сред къщите им.

След това е уволнен и отпътува да работи в чужбина. Сега той е упрекната за " образуване и подготовка на дейности, жестоко нарушаващи публичния ред, или интензивно присъединяване в тях " и сега е в пандиза.
В Беларус са арестувани минимум 58 души, завърнали се в родината си от чужбина.
Според правозащитната организация " Вясна " през 2022 година и началото на 2023 година в Беларус са арестувани минимум 58 души, завърнали се в родината си от чужбина. От тях минимум 10 души са наказани на затвор за период от една до пет години в колония, четирима души - на домакински арест. Срещу още седем души са формирани наказателни каузи.

Самите управляващи приказват за преследването на напусналите страната. През август 2022 година Михаил Бедункевич , зам.-началник на ръководството по битка с проведената престъпност към вътрешното министерство на Беларус, споделя, че над 79 на 100 от търсените за протестни действия беларуси са отпътували в чужбина.

Бившият следовател от Следствения комитет на Беларус Игор Лобан споделя, че репресиите против напусналите страната ще продължат. През август 2020 година той се разгласи срещу потушаването на митингите, беше уволнен от Следствения комитет и беше заставен да напусне Беларус.

Лобан предлага освен на беларусите, които са взели участие в митингите, само че и на тези, които са писали мнения за митингите в обществените мрежи или в чатове, да се въздържат от пътешестване до страната.

Така през февруари 28-годишният Родион Кочетков беше арестуван и наказан за два коментара за служители на реда, които управляващите сметнаха за обидни. Той не е взел участие в митинги и не е бил абониран за Телеграм канали, приети за екстремистки от беларуските управляващи.

Известно време Родион живее в чужбина и когато се връща, е арестуван и наказан на 2,5 години затвор " за подбудителство на ненавист ".
Как силите за сигурност намират протестиращите
През 2022 година, две години след президентските избори и началото на всеобщите митинги, Беларуският следствен комитет заяви за основаването на " криминалистична видеотека " със стотици хиляди файлове, чийто разбор оказа помощ да се разпознават протестиращи.
Постоянното събиране, класифициране и проучване на медийни материали за екстремистки закононарушения продължава и до през днешния ден
" Постоянното събиране, класифициране и проучване на медийни материали за екстремистки закононарушения продължава и до през днешния ден ", споделят от силите за сигурност.

Сериозни запаси са ориентирани към обработката на така наречен медийни материали за търсене на протестиращи посредством фотоси и видео. Беларуските сили за сигурност употребяват системата за лицево различаване Kipod.

" Но даже и да сте изтрили всичките си видеоклипове и фотоси, няма гаранция, че няма да попаднете в фрагмента на други хора ", споделя Андрей Стрижак , арестуван през януари тази година.

" Дигиталният отпечатък, който оставяме в актуалния свят, е доста ослепителен и забележим. Трябва да сте експерт на доста високо равнище в региона на цифровата сигурност, с цел да изчистите следите си ", прибавя той.

Самият той в никакъв случай не е разгласил фотоси от митингите, само че силите за сигурност са го разпознали на фотография в Shutterstock. Последните две години той живее в Полша. " Дойдох си в Минск за празниците ", споделя Стрижак.
Какво заплашва тези, които от дълго време не живеят в Беларус
Властите следят и тези, които живеят в чужбина от доста години. Те наблюдават акциите за взаимност на диаспорите, работата на организациите им, както и интензивността на беларусите в чужбина в обществените мрежи.

Олга Манкевич е арестувана в Минск още при идването си на гарата през лятото на 2022 година Тя живее в Андора от 2008 година и идва да посети роднините си. Олга е упрекната в засегнатост на Лукашенко, както и в следване на приетия за екстремистки канал Nexta в Инстаграм. Тя прави скрийншотове оттова и ги разгласява на страницата си, съпроводени с мнения.

Олга е застрашена от до четири години затвор, само че месец по-късно е освободена и се връща в Андора. Тя споделя, че юрист и " доста пари " са ѝ помогнали да се отърве. Съпругът ѝ е платил 24 000 евро, с цел да бъдат свалени обвиняванията и да бъде освободена.

Тя споделя, че не знае тъкмо за кого са предопределени парите. Семейството ѝ е трябвало да съобщи сумата на силите за сигурност " в плик ", в допълнение към санкцията, платена публично.

" Беларусите, които живеят в чужбина от 10 години, към този момент по-малко наблюдават обстановката и не правят оценка рисковете. Те са привикнали с обстоятелството, че има плурализъм на мненията, независимост, народна власт, обективен развой и така нататък ", споделя Андрей Стрижак.

Според него хората, които през 2020 година са излезли с акции на взаимност с протестиращите в Беларус, три години по-късно може би към този момент даже не си спомнят, че в миналото са застанали пред посолството със знаме, че са се снимали, че са произнасяли апели, показвали са плакати. " Но управляващите помнят това доста добре. За такива хора идването в Беларус също е доста рисково ", прибавя Стрижак.

По думите му в сходни случаи беларуските управляващи уголемяват " своята пълномощия до места, които не са им подчинени ".
Какъв е смисълът от репресии три години след митингите
Почти три години след митингите, когато водачите им от дълго време са наказани на години затвор, а десетки хиляди дейни участници напуснаха Беларус, управляващите не престават да търсят инакомислещите, употребявайки остарели фотоси, мнения и лайкове в обществените мрежи.

Например 49-годишната активистка Татяна Курилина се върна в Беларус по програмата на беларуските сили за сигурност " Пътят към дома ". През февруари 2022 година беше сниман агитационен сюжет за нейното завръщане.

По самодейност на Лукашенко е основана програмата за тези, " които се объркаха през 2020 година и желаят да се върнат в родината си без последици ". След завръщането си Татяна Курилина обаче е упрекната в 21 престъпни закононарушения и наказана на 4,5 години затвор.
Беларуските управляващи освен не са подготвени да дадат прошка на никого, само че и намират нови аргументи за гонене
Беларуските управляващи освен не са подготвени да дадат прошка на никого, само че и намират нови аргументи за гонене. Според Андрей Стрижак управляващите нямат чувството, че хората ги поддържат и си го получават посредством принуждение и репресии.

По думите му силите за сигурност са и финансово заинтригувани да има повече политически каузи. " За тях това значи благоприятни условия, да вземем за пример, да получат жилище или да реализират кариерно израстване. "

Бившият следовател Игор Лобан приказва за " система " в правоприлагащите органи. " Трябва да се открият най-малко толкоз [престъпления и правонарушения], колкото през последния регистриран интервал, или повече. Следователно, работата в тази посока ще продължи, и несъмнено не се вижда край. "
 Какво ще се случи в Беларус, в случай че Лукашенко почине  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР