Рецесията в Германия, най-голямата икономика в Европа, е все по-вероятна,

...
Рецесията в Германия, най-голямата икономика в Европа, е все по-вероятна,
Коментари Харесай

Бундесбанк: Рецесията в Германия е все по-вероятна

Рецесията в Германия, най-голямата стопанска система в Европа, е все по-вероятна, а инфлацията ще продължи да се форсира и може да доближи връх от над 10% тази есен. Това показва Бундесбанк в месечен отчет в понеделник.

Със своята голяма индустрия, мощно подвластна от съветски газ, Германия е измежду най-уязвимите към всяко спиране на енергийните доставки. А внезапно увеличаващите се разноски към този момент натежават върху производството, като се чака утежняване на обстановката.

Намаляването на икономическото произвеждане през зимните месеци стана доста по-вероятно “, сподели централната банка. „ Високата степен на неустановеност по отношение на доставките на газ тази зима и внезапното нарастване на цените евентуално ще натежат съществено на семействата и фирмите. “

Русия лимитира износа на газ в отговор на глобите на Запада поради войната й в Украйна и мнозина икономисти икономисти гледат на рецесията в Германия като нещо неиозбежно.

Високите цени и дефицитът на газ към този момент принуждават Германия да лимитира потреблението. Това важи с особена мощ за енергоемките браншове, като производството на метали и производството на торове.

Междувременно разноските за сила ще продължат да движат инфлацията, като е малко евентуално пикът да доближи преди есента. А той се чака да е към пет пъти задачата от 2% на Европейската централна банка.

Като цяло равнището на инфлация може да доближи 10% през есента “, предвиждат от Бундесбанк. „ Рискът от повишение на инфлацията е висок, изключително при положение на цялостно прекъсване на доставките на газ от Русия. “

Това акцентира риска от бързо нарастване на заплатите, изключително като се има поради рекордно ниската безработица. В тази връзка Бундесбанк предизвестява заплахата от серпантина на заплатите и цените, която да удължи растежа на инфлацията.

ЕЦБ увеличи лихвените проценти от рекордно ниски равнища предишния месец, с цел да се пребори с инфлационния напън. По-нататъшните растежи са съвсем сигурни, защото вероятностите за скок на цените не се усъвършенстват.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР