Рецесия през 2023 г. и невъзможност България да влезе в

...
Рецесия през 2023 г. и невъзможност България да влезе в
Коментари Харесай

Икономист: Очаква ни рецесия през 2023 г.

Рецесия през 2023 година и неспособност България да влезе в еврозоната през 2024 година предвижда пред Нова нюз икономистът Стоян Панчев. 

“Не трябва  да сменяме еврото на 1 януари 2024 година Това бързане да влезем в еврозоната е като бързането на Германия да изключи последните си нуклеарни централи при най-високата цена на електричеството в последните 40 години ”, сподели Панчев.

Според него сега еврозоната е в доста тежка обстановка. “Това е рекордна инфлация от последните 40 години. В Германия толкоз високи цени не е имало от 50-те години на 20-и век. Цялата зона е в тежка рецесия ”, счита икономистът. 

По думите му 1 януари 2024 година “не е вярната дата ” за България да влезе в еврозоната, тъй като “не е уместно в тежка рецесия да сменяме паричната си система ”. Той дефинира това като “неразумно ”.

Рисковете са повече от плюсовете на този стадий, счита още Панчев. 

“Не е моментът, когато се случва някаква огромна смяна, ние да премахнем 25 години работещ валутен ръб и да взимаме нова парична система ”, изясни той.

По думите му смяната няма да има огромен резултат върху заплатите на жителите.

Като възможни проблеми той посочи превалутирането и прекосяването от валутен ръб в евро. За образец Панчев даде двете страни с най-висока инфлация все още в Европа - Естония и Литва. “И двете страни са имали валутен ръб и са влезнали в евро. Доказано е и от академична позиция, че направиш ли този преход от ръб в евро, се получава спомагателен напън нагоре в цените ”, разясни Панчев.

Има два метода, които могат да оказват помощ за оправянето с инфлацията у нас, счита икономистът. “Единият е българските политици и институции да създадат нещо. Това е допустимо по линия на понижаване на недостига в бюджета. Проблемът при свиването на бюджета, обаче е, че могат да пострадат финансовите разноски на страната и обществените стратегии ”, изясни той.

“За да спре растежа на инфлацията, обаче би трябвало да се премине през някаква икономическа болежка ”, добави Панчев.

Вторият метод е външен и към този момент се следи отвън България. “Големите централни банки започнаха да покачват лихвите. Това също ще има мъчителен резултат ”, сподели още икономистът. Той изясни, че повишението на лихвите ще затрудни изплащането на заемите на компании и частни лица. 

Неговата прогноза за идната година е, че ще има криза, сподели още Панчев.  “Това, което могат да създадат хора е да премислят своите разноски, да се приготвят добре за зимата и да проведат диалог със своя шеф, с цел да се направи индексация на тяхното възнаграждение ”, поучава той.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР