Ресурс за увеличение на възнагражденията на работещите в Агенцията за

...
Ресурс за увеличение на възнагражденията на работещите в Агенцията за
Коментари Харесай

Министър Шалапатова: Ще има увеличение на заплатите на социалните работници

Ресурс за нарастване на възнагражденията на работещите в Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) ще има, само че какъв ще бъде техният растеж ще стане ясно до края на януари 2024 година Това увери министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова на среща с ръководителите на Федерацията на самостоятелните синдикати от държавното ръководство и организации към КНСБ (ФНСДУО) и на Синдиката на административните чиновници " Подкрепа " Кръстьо Боянов и Кремена Атанасова, оповестиха от министерството.

" В момента на равнище Министерски съвет се изготвя разбор на диспропорциите в заплащането в държавната администрация. На база резултатите от него ще се направи систематизиране на плануваните в бюджета 375 млн. лева за растеж на възнагражденията през 2024 година в държавната администрация за несъответствията да бъдат преодолени. Тогава ще е ясно и каква сума ще бъде планувана за вложения в обществената система, само че това не би могло да се случи по-рано от края на януари “, изясни министър Шалапатова.

На срещата бяха разисквани настояванията на работещите в системата на АСП за по-високи заплати, по-добри условия на труд и повишение на условията към просветителната степен на обществените служащи. В нея участваха представители на двете синдикални организации в институцията, както и нейното управление отпред с изпълнителния шеф Надя Танева.

Министър Шалапатова осведоми, че за възстановяване на изискванията на труд ще бъде употребен целият запас, който може да бъде заделен по Плана за възобновяване и резистентност, по Програма " Развитие на човешките запаси “ и от бюджета на АСП. " Още при започване на 2024 година стартират поправки в 15 дирекции " Социално подкрепяне “. Подобряването на изискванията на труд, които в действителност са непоносими, са безспорен приоритет за нас. Няма по какъв начин тези хора да дават вяра, да оказват помощ на хората при принуждение, при наставнически спорове в такава физическа атмосфера “, съобщи Шалапатова.

Тя заяви още, че до края на годината предплатено чиновници на АСП ще получат по 300 лева за очила, което беше друго искане на синдикатите. " Успяхме да намерим запаси, защото по първични планове можеха да бъдат заделени единствено по 50 лева на чиновник “, сподели Шалапатова.

Заместник-министър Елка Налбантова разгласи, че при започване на 2024 година ще стартира разискването на плана на Стратегия за работещите в обществената сфера, като упованията са в него интензивно да се включат и синдикатите. " Социалният бранш към този момент е значителен. Близо 50 000 души са заети в него, по тази причина е значимо да се създадат промени в областта на заплащането, на кариерното развиване, на изискванията на труд, с цел да стане той по-привлекателен за работа “, сподели Елка Налбантова.

Друг приоритет е правенето на съответен проект за повишение на знанията и уменията на обществените служащи, построяването на професионална система за супервизия, за обмяна на опит и положителни практики. " Имаме упоритостта да модернизираме Центъра за развиване на човешките запаси и това ще стане главен хъб, с цел да имат те достъп до образование и на място, и цифрово “, изясни министър Шалапатова.

Заместник-министър Елка Налбантова заяви, че е планувана смяна, която да увеличи условията към просветителния ценз на обществените служащи, който да бъде най-малко бакалавър. Изпълнителният шеф на АСП Надя Танева увери, че това може да се случи още през 2024 г.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР