Ресторантьорите ще продължат и догодина да плащат ДДС от 9%,

...
Ресторантьорите ще продължат и догодина да плащат ДДС от 9%,
Коментари Харесай

Как ще се компенсира 9% ДДС за ресторантьорите? С данък върху бакшишите

Ресторантьорите ще продължат и следващата година да заплащат Данък добавена стойност от 9%, а не 20%, както е за всички останали.Това реши Народното събрание, като одобри на първо четене промени в закона за Данък добавена стойност. Тези промени бяха отхвърлени на комисия. Намалената ставка бе призната преди време поради Коронавирус пандемията, само че ще продължи, макар че пандемията отмина и заведенията към този момент са цялостни.

От министерство на финансите обясниха, че в началото са желали ставката да стане 20%, както е за всички. Бизнесът обаче предложил ограничения, които да компенсират по-ниската ставка:

всички заплати по банков път;

посттерминали в заведенията;

повишение на минимални осигурителни прагове;

облагане на бакшишите;

патентен налог за юридически лица;

въвеждане на софтуерм одобрен от Национална агенция за приходите.

От понижената ставка бюджетът губи доходи от към 300 млн. лева

От " ИТН " възразиха на това, че ставката от 9% се резервира. И припомниха, че през лятото ръководещите са дали да се разбере, че в края на годината тя ще се върне на 20%. Венеция Ангова ( " Продължаваме промяната - Демократична България " ) посочи, че финансовото министерство е тръгнало в посока да се върне ставката, само че се е оказало, че за сходна смяна няма политическо болшинство. Тя прикани " ИТН " да направи сходно предложение сред първо и второ четене.

Йордан Цонев (ДПС) посочи, че постоянно е желал единна ставка по Данък добавена стойност, само че това се е трансформирало по време на COVID  рецесията. Той посочи, че още тогава е предупреждавал, че единната ставка ще се върне мъчно. И добави, че от ресторантьорския бизнес не са удостоверили, че ще подхващат ограничения за изсветляване.

Теменужка Петкова (ГЕРБ) съобщи, че се основава правно основание да не се заплаща стоката, в случай че доставчикът не издаде фискален бон. Според нея е доста мъчно да се откри дали е получен фискален бон и тази мярка няма да проработи.

С измененията се вкарва предел за регистрация по Данък добавена стойност 166 хиляди лева от 2025 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР