Ресторантски награди през 2021 г. може да звучи като пир

...
Коментари Харесай

Ресторант на годината 2021: Добрият вкус оцеля

Ресторантски награди през 2021 година може да звучи като гуляй по време коронавирус, само че пандемията не попречи на Michelin да раздадат звездите си, The World`s 50 Best Restaurants още веднъж ще показа своята листа, а " Бакхус " отново ще избере " Ресторант на годината " в края на септември - и то за двадесети следващ път.

Да, нещата в този момент са по-различни. Малко други бизнеси бяха толкоз тежко ударени от рецесията, колкото заведенията за хранене, а втората година на епидемията за тях не беше по-лека от първата. Зимата беше изгубена, пролетта стартира мъчно, лятото значително върна ритъма, а в този момент обстановката още веднъж е несигурна. Ковид принуди част от чиновниците да изоставен сектора, затрудни достъпа до качествени артикули, увеличи цените, опрости менютата, тъй че да могат да бъдат разнасяни по домовете, и искрено скапе магията . Но все пак положителните заведения за хранене се бориха да се приспособяват и да запазят философията си, други направиха доста смели първи стъпки в мъчно време, а трети получиха изненадващи шансове. И напъните им заслужават да бъдат подкрепени и оценени.

Селекцията за шестте категории на състезанието " Ресторант на годината " е реалност, а ето и какви трендове обрисуват те.

Добрите градски гурме заведения за хранене на София като Cosmos, Niko`las 0/360, ANdre, Cinecitta, Chef`s, Ahora и други съумяха освен да оцелеят, само че и да запазят най-ценните си качества - положителните артикули, личния почерк и приятния гъдел от добре дозираното внимание към клиента. И това не е малко, тъй като точно fine dining заведенията за хранене бяха с най-вързани ръце в разгара на рецесията - тяхната мощ въпреки всичко е в зашеметяващата презентация и изключителното обслужване, което нямаше по какъв начин да получим с доставка вкъщи. Но най-трудното, наподобява, отмина и топ заведенията за хранене на София бързо връщат формата си.

Кризата като цяло претегли устойчивите заведения за хранене , тези, които за повече или по-малко години си отгледаха лоялна аудитория с неизменност и качество - като La Capannina, L`Etranger, Sage, Hamachi-ni, Pavillion 37, 33 Гастронавта, Ателие, Checkpoint Charlie или Manzo. Има нещо извънредно успокояващо в това да се завърнеш в обичания си рестoрант при удобната ти храна и да откриеш, че всичко е както преди. Или съвсем.

Тази година за първи път в България отвори ресторант, чиято рекламация се протяга към звездния гид Michelin. Dieci Boutique Restaurant на италианския началник Джанфранко Киарини се нарежда в, общо взето, празната категория на извънредното гурме прекарване: мощно отдалечена локация (почти обезлюденото село Девино, на 50 км западно от Търговище и на още толкоз източно от Велико Търново); потенциал от най-много 10 гости; условие за изключителна пунктуалност; десетстепенно меню със мощен авторски прочит на българската кухня и локалните продукти; изкуство в чинията. Дебютът на Dieci е несъмнено мощен и ще бъде забавно да следим дали фантазията за българска звезда ще стане действителност отсега нататък.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР