Реставратори успяха да докажат, че картината Портрет на дама, за

...
Реставратори успяха да докажат, че картината Портрет на дама, за
Коментари Харесай

Оригинал на Рубенс изскочи изпод вековен слой прах

Реставратори съумяха да потвърдят, че картината " Портрет на дама ", за която се смяташе, че е от възпитаник на Рубенс, в действителност е нарисувана от фламандския художник. Специалистите разгадаха мистерията единствено по измененията, които художникът е нанасял в процеса на изобразяване. Това подвигна цената на портрета до съвсем 3,5 милиона паунда.

В продължение на 139 години картината била част от фамилна сбирка, а през 1902 година " Портрет на дама " взе участие в галерия в Кралската академия в Лондон като пример на школата на Рубенс от 1625 година По това време изкуствоведите считат, че творбата е на негов възпитаник, който ловко копирал стила на остарелия занаятчия. През 2017 година картината е купена от неизвестен колекционер за 78 000 паунда. Купувачът обаче желал да се увери в произхода й, по тази причина помолил експертите от " Сотбис " да я погледнат. Те почистват 100-годишния пласт прахуляк, а някои " скрити елементи ", които стават забележими, навеждат реставраторите на мисълта, че евентуално става въпрос за оригинал. Директорът на департамента за остарели майстори в " Сотбис " Андрю Флетчър споделя, че точно тези промени демонстрират дали творбата е достоверно, или просто сляпо следване на нечий жанр.

  " Благодарение на инфрачервена камера забелязахме една голяма смяна в горната част на платното. В първия вид алената завеса е спусната, но Рубенс явно не харесва крайния резултат и избутва завесата нагоре, като рисува и небе. Има промени и в контура на роклята на модела. При първичната версия раменете й не са толкоз необятни. Забелязахме и други дребни промени, като да вземем за пример метода, по който са нарисувани пръстите и ръцете ", споделя Флетчър.

Картината ще бъде препоръчана на търг в " Сотбис " на 29 юли, първият в Лондон след обществената изолираност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР