Решението за удължаване на дерогацията на Лукойл беше взето под

...
Решението за удължаване на дерогацията на Лукойл беше взето под
Коментари Харесай

ГЕРБ внася проекторешение за отнемане на дерогацията за преработка на руски петрол от Лукойл”

Решението за удължение на дерогацията на „ Лукойл ” беше взето под напън, получихме закани от премиера Денков. Това сподели Делян Добрев от ГЕРБ.

" За трети следващ път ще внесем предложение за лишаване на дерогацията на „ Лукойл ”. Вносител ще бъде цялата парламентарна група на ГЕРБ. От тази дерогация печели само „ Лукойл ” и то в размер на милиарди долари на година. Ползата за българскияпотребител е никаква ", добави той.

„ Решението на Народното събрание дерогацията да продължи до октомври 2024 година беше взето под напън на кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме един път 7-дневен период и един път 30-дневен, получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съобразихме се с това и гласувахме въпросния период до октомври 2024 година ”, съобщи той.

„ Заобикалят се разпоредбите по дерогацията. Това е скандал с интернационален мащаб. Показва, че България освен оказва помощ на Русия да заобиколи глобите, купувайки съветски нефт за страната, само че и изнася тези горива за страни в Европа ”, заяви Добрев. 

„ Ние плащаме толкоз, колкото в останалите страни. Това, че „ Лукойл ” купува на ниска цена съветски нефт, не се отразява по никакъв метод в крайната цена на горивата ”, разясни депутатът.

 

През идната седмица парламентарната група на ГЕРБ ще внесе проекторешение за лишаване на дерогацията за преправка на съветски нефт на " Лукойл Нефтохим Бургас ".

 

На процедура това значи да се отнеме опцията на бургаската рафинерия да работи с съветски нефт. Изключението беше обещано от Европейската комисия след началото на войната в Украйна поради мощната взаимозависимост на България от съветския нефт. То обаче е в период до 5 декември следващата година.

 

От Движение за права и свободи обявиха,че ще поддържат ГЕРБ за лишаване на дерогацията на Лукойл. Делян Пеевски съпредседател на ПГ на Движение за права и свободи съобщи, че още в понеделник ще изискват отчети от шефовете на митниците и Национална агенция за приходите, с които да осведомят Народното събрание какво се случва в Лукойл -заобикаля ли глобите, заплаща ли си налозите.

 

„ Ще търсим поддръжка от „ Демократична България “, така това би трябвало да е естествена тяхна позиция. При състояние, че съветската компания печели три милиарда $ на година и с тях финансира режима на Путин, не виждам нищо по-естествено от това „ Демократична България “ да поддържа нашето предложение. Преди малко четох позиция на Делян Пеевски, който декларира, че Движение за права и свободи ще поддържа това наше предложение, защото те също виждат, че от тази дерогация се възползват само „ Лукойл “, уточни Добрев. 

 

Той разяснява, че предното решение на законодателния орган дерогацията да продължи до октомври 2024 година е било взето „ под напън на кабинета “. 

 

„ Това решение бе взето под напън от кабинета. Първите два пъти, когато ние внесохме, един път седемдневен и един път 30-дневен период, получихме закани от премиера Денков, че ще подаде оставка и кабинетът пада. Съгласихме се с тези закани и гласувахме по-дългия период, до октомври 2024 година Сега не виждаме причина тази дерогация да остане. Дори да се повтори обстановката със закани за рухване на кабинета, сме твърдо решени да гласуваме „ за “ лишаване на дерогацията, тъй като считаме, че това е вярната позиция “, сподели още Делян Добрев. 

„ Второто ни решение ще бъде в посока оптимално улеснение на вноса на горива в България и унищожаване на господстващото състояние на „ Лукойл “ на горива на едро в България “, добави той. 

 

Делян Добрев разгласи още, че има получена информация от няколко източника за това, че дерогацията се нарушава.

 

„ Тя не разрешава продажбата на подготвени горива в Европейски Съюз, с изключение на в България, и за трети страни. Имаме информация, че такива горива се изнасят и за Европейски Съюз “, добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР