Решението за преизчисление на пенсиите изглежда ще се окаже истинско

...
Решението за преизчисление на пенсиите изглежда ще се окаже истинско
Коментари Харесай

Парламентът може да провали вдигането на пенсиите

Решението за преизчисление на пенсиите наподобява ще се окаже същинско предизвикателство за новия парламент. Реплики от договарянията на " ИТН " с другите партии демонстрират, че измежду показаните в 46-ото Народно заседание партии няма единодушие нито за метода на преизчисление, нито за момента, от който да влезе в действие то, написа вестник " Сега ".

В последните дни служебните министри на финансите и на труда Асен Василев и Гълъб Донев интензивно промотират плана за актуализация на бюджет 2021, с който се предлага, невиждано за последните 13 години. Aмбицията на служебните министри е от октомври да няма пенсионер под линията на беднотия.

За задачата се предлага преизчисление на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година застрахователен стаж – той би трябвало да се усили от 1.2 на 1.35. на 340 лева, а оптималната – от 1440 лева на 1500 лева, без към този момент това да води до увеличение на оптималния застрахователен приход.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
С предлагането за актуализация на бюджета на Държавното общ...

Всички пенсионери над 65-годишна възраст, които нямат спомагателни приходи и живеят под линията на беднотия, ще получават добавки до достигането на този предел, оферират служебните министри. Той е 369 лева за тази година, а за идната
Парламентарни несгоди

В Народното събрание обаче има други визии за пенсиите, а още от предходното Народно заседание партиите са свръхактивни по тази тематика. Първите импортирани законопроекти на Българска социалистическа партия и на Мая Манолова плануват преизчисление от 1 септември с за 2018 година Мая Манолова беше безапелационна пред Нова телевизия, че няма да правят отстъпка от това си искане.

" Ще настояваме не просто за нарастване на пенсиите, а за преизчисляване, каквото не е правено от 2008 година Няма да отстъпим от настояването ни за преизчисляване на база застрахователен приход от 2018 година Изчисленията ни са за 2,2 милиарда лева Оказва се, че при започване на 2021 година над 3 милиарда лева са раздадени предплатено за планове, които финансово не са обезпечени. Има за пътища и автомагистрали, само че няма за възрастните хора. Необходими са 85 млн. лева месечно над тези 105 млн. лева, които се дават за. Държавата може да си го разреши ", безапелационна бе Манолова.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Вече всеки може да види тъкмо каква пенсия ще получи, плюс новия му самостоятелен коефициент. Допълн...

" ИТН " пък е срещу преизчисление на пенсиите тази година и държи това да стане с бюджета за 2022 година, стана ясно от диалозите на хората на Слави Трифонов с Българска социалистическа партия. " Имаме кардинално единодушие за преизчисляването на пенсиите, само че имаме разлики по кое време това ще стане. Ние настояваме бързо, в този момент, с актуализация на бюджета още тази година, с цел да помогнем на възрастните хора незабавно. Представата на сътрудниците е, че това би трябвало да стане следващата година, с новия бюджет ", разяснява Корнелия Нинова след срещата през уикенда на двете парламентарни сили.

Ясно е, че ГЕРБ-СДС също няма да дадат гласове в поддръжка на актуализацията на бюджета и преизчислението на пенсиите. Бившият министър председател Бойко Борисов държа невъздържана тирада против плана на служебното държавно управление, в която разгласи: " Ние на служебно държавно управление актуализация на бюджет няма да гласуваме, щото след това всички ще се измъкнат от отговорност ". Така служебният кабинет мъчно би събрал болшинство, с цел да бъде прокарано сходно решение. Припомняме, че Има Такъв Народ има 65 народни представители, ГЕРБ-СДС – 63-ма, ИБГНИ – 13.
На ход е Тристранката

В понеделник Министерския съвет ще се организира изключително съвещание на Националния съвет за тристранно съдействие, на което ще се разиска планът за актуализация на държавния бюджет. В пакета са включени и актуализации на бюджета на НЗОК и на Държавното публично обезпечаване.
Кой е най-хубавият вид за преизчисление

през коефициента за всяка година застрахователен стаж се приветства от специалистите като единственият обективен и справедлив метод. Още повече, че в изпълняваната сега пенсионна промяна на Ивайло Калфин, призната от ГЕРБ, беше планувано точно гладко повишаване на този коефициент за новите пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов обаче зачерта това гладко повишаване, без да даде смислени причини за това.

За разлика от преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент, другият вид – през осигурителния приход за 2018 година, ще усили единствено част от пенсиите, защото за част от възрастните преизчислението няма да е по-благоприятно. В претекстовете на Мая Манолова към нейния законопроект написа, че той ще усили пенсиите на 75% от хората. Мнозина считат също по този начин, че това е случайна база за преизчисление.

При преизчислението през коефициента то ще се почувства по-слабо при хората, които са се пенсионирали най-отдавна, с минимум трудов стаж, защото тези условия се усилват доста през годините. От друга страна, нарастването на коефициента ще е удобно и за бъдещите пенсионери, т.е. може да се схване като тласък за обезпечаване и деен трудов живот.

В късото си битие предходното Народно заседание съумя да одобри на първо четене неработещо решение за преизчисление на пенсиите, което трябваше да се реализира съвсем незабавно – от 1 юли. В дебатите Движение за права и свободи и " Демократична България " упорстваха такава стъпка да бъде оставена за идващия бюджет, от 2022 г.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР