Решението за допускане по същество на искането на Румен Радев

...
Решението за допускане по същество на искането на Румен Радев
Коментари Харесай

КС се заема с избора на Атанасова и Белазелков за конституционни съдии

Решението за допускане всъщност на настояването на Румен Радев е взето с 9 гласа, двамата нови членове не са взели участие във вота
Конституционният съд позволи за разглеждане всъщност настояването на президента Румен Радев за определяне на противоконституционност на решенията на Народно събрание, с които Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха определени за ĸoнcтитyциoнни cъдии. Това заяви на уеб страницата си най-висшият орган в страната.

Решението е било признато единомислещо с 9 гласа " за ", а самите Атанасова и Белазелков не са взели участие в гласуването. Отсъствала е и арбитър Надежда Джелепова. Докладчик по делото е някогашният омбудсман и някогашен народен представител от Национална движение „Симеон Втори" Константин Пенчев.

Изборът на Десислава Атанасова от ГЕРБ и на арбитър Белазелков, препоръчан от ПП-ДБ, бе гласуван от болшинството в Народното събрание на 19 януари, а няколко дни по-късно президентът сезира Конституционен съд за противоконституционност на това решение.

В претекстовете си президентът акцентира, че е от изключителна значимост за българската държавност престижът на Конституционния съд да бъде предпазен. Президентът се базира на новоприетия член 91б от Конституцията, който задължава Народното събрание, при избор на членове на органи, да съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност.

Според президента тези правила са били нарушени и не могат да бъдат заместени от формалните разисквания и процедури, които целят легитимирането на предварителна сделка сред ръководещите политически сили.

" Налице е и умишлен опит на болшинството от депутатите да заобиколят решенията на Конституционния съд във връзка с периода на мандата ", посочи в претекстовете си Радев.

Той уточни като нарушаване на Конституцията и обстоятелството, че депутатите са заобиколили решението на Конституционен съд мандатът на двамата нови конституционни съдии да бъде 7 години, а не цялостните 9, защото две години към този момент са изтекли в очакване за попълване на състава на съда.

Според Радев това е умишлен опит на болшинството от народните представители да заобиколят решенията на Конституционния съд във връзка с периода на мандата. Президентът напомни, че неспазването на решенията на Конституционния съд е нарушаване на самата Конституция.

Впоследствие Румен Радев пропусна клетвата на двамата нови конституционни съдии на 29 януари, за което беше нападнат от ръководещите, че процедурата е била извършена изцяло транспарантно, с разискване в Народното събрание. От болшинството му подсетиха, че самият той не разисква обществено своите кандидатури в Конституционен съд, а непосредствено ги излъчва.

Конституционалисти пък обясниха, че наличието на формалните лица като посетители е единствено протокол и въпрос на почитание, като това не трансформира събитията по заклеването и встъпването в пълномощия на новите конституционни съдии.

По-рано Конституционен съд образува дело и по първото искане на президента за оповестяване на противоконституционни на измененията в главния закон, които Народно събрание одобри.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР