Решението за 7-и блок на АЕЦ Козлодуй е прибързана стъпка.

...
Решението за 7-и блок на АЕЦ Козлодуй е прибързана стъпка.
Коментари Харесай

Еленко Божков: Правителството поставя каруцата пред коня с решението за 7-и блок на Козлодуй

Решението за 7-и блок на АЕЦ " Козлодуй " е прибързана стъпка. Отново държавното управление слага каруцата пред коня. Това разяснява пред БНР Еленко Божков, заместник-министър на енергетиката в служебното държавно управление на Гълъб Донев.

Той изясни, че служебният кабинет е подготвил и към този момент е в деяние прелиминарен инженерингов контракт с " Уестингхаус ":

" Уестингхаус " би трябвало и не престават да изготвят едно технико-икономическо изследване, обвързвано с това какъв блок е най-подходящ, подготвена ли е сегашната инфраструктура на АЕЦ " Козлодуй " да одобри подобен блок. Този контракт би трябвало да приключи април 2024 година На базата на заключенията от отчета по този контракт Министерският съвет би трябвало да вземе своите решения ".

По думите на Еленко Божков служебният министър на енергетиката Росен Христов е бил подготвил междуправителствен контракт - сред Съединени американски щати и България - за сътрудничество в нуклеарната енергетика:

" С този контракт към този момент можеше да се договаряме директно с тези, които създават реакторите АР-1000, т.е. с " Уестингхаус ", както е по решението на Народното събрание. Оставихме този контракт подготвен.... Не виждам този контракт да е завършен, тъй като той ще отвори всички порти ".

Божков попита до каква степен е стигнал процесът на лицензиране на реакторите АР-1000 от Европейската атомна организация.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР