Решението, с което храмът Света София е превърнат в музей,

...
Решението, с което храмът Света София е превърнат в музей,
Коментари Харесай

Турски историк: Незаконно е решението за превръщането на Света София в музей

Решението, с което храмът " Света София " е трансфорат в музей, е нелегално. Това твърди турски историк Юсуф Халачоглу, някогашен ръководител на Турския исторически институт, представен от в. " Тюркие ".

Халачоглу в продължение на дълги години е правил изследване за " Света София ", при което открил, че решението за преустановяване на действието на храма като джамия въобще не е било оповестено в турския държавен вестник. Въпросното решение е било признато през 1934 година от Министерския съвет на Турция и предадено на президента Мустафа Кемал Ататюрк. То по този начин и обаче не било подписано от него, твърди историкът. По думите на Халачоглу подписът, " приписван на Ататюрк ", е подправен, съобщи Българска телеграфна агенция.

Историкът подсети, че през 2015 година е бил показан план за отваряне на " Света София " за мюсюлмански богослужения.

" Функционирането (на " Света София " ) като музей не е законно ", споделя той.

Халачоглу отбелязва още, че интернационалната общественост няма да одобри елементарно превръщането на музея още веднъж в джамия. Той уточни, че по времето, когато планът за това е бил показан, доста институции, свързани с Ватикана, са му се обаждали, с цел да убедят турската страна да се откаже от тези планове.

В. " Тюркие " отбелязва още, че изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган, че Турция може още веднъж да трансформира " Света София " в джамия, е провокирало суматоха в Гърция, която " умолявала " Европейски Съюз да попречи на Анкара да стори това.

" Сабах " също показва, че " радостната вест от президента Реджеп Тайип Ердоган, че " Света София " още веднъж ще бъде превърната в джамия ", е довела до суматоха в Гърция. Вестникът цитира изявления в гръцките медии, съгласно които възможна смяна на статута на Света София не може да бъде осъществена без единодушието на ЮНЕСКО.

" Света София " ще бъде събуждане " - това гласи заглавие по тематиката на турския в. " Йени шафак ", който отбелязва, че изявлението на Ердоган за връщането на статута на джамия на храма е получило цялостна поддръжка от жителите. Вестникът цитира мненията на турци, които приветстват концепцията.

" Света София " би трябвало да бъде джамия. Намирам изявлението на президента за доста рационално и подходящо ", споделя студентът Ефе Челик, интервюиран от вестника.

" Света София " е наша полезност. Когато, Дай Боже, още веднъж бъде отворена като джамия, за нас това ще е събуждане ", счита археологът Олджай Каймакчъ.

" Когато стартираме още веднъж да използваме " Света София " като джамия, това ще е най-големият пестник за тях ", споделя държавният чиновник Мустафа Каймакчъ, без да показва кого съответно има поради.

" Желаем го от сърце. Ще е облекчение и за турците, и за туристите, " счита пенсионерът Кемал Кавралоглу.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР