Решението на Турция да отвори границата си с Гърция за

...
Решението на Турция да отвори границата си с Гърция за
Коментари Харесай

Външните министри на ЕС отхвърлят използването на мигранти от Турция за политически цели

Решението на Турция да отвори границата си с Гърция за мигранти, пренебрегвайки съглашението за миграцията с Европейски Съюз от 2016 година, е недопустимо и всевъзможен сходен политически напън ще бъде отритнат. Това се споделя в декларация, призната на изключителната среща на външните министри на Европейски Съюз през днешния ден в Загреб, заяви " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

" Европейски Съюз още веднъж акцентира сериозното си безпокойствие от обстановката на гръцко-турската граница и изрично отхвърля потреблението на миграционния напън от Турция за политически цели ", се споделя в декларацията.

" Ситуацията на външните граници на Европейски Съюз е неприемлива. Мигрантите не би трябвало да бъдат насърчавани да се пробват да минават границата нелегално по суша или по вода ", написа още в документа.

В взаимното си заявление министрите показаха цялостна взаимност с Гърция, България и Кипър и подготвеност за спомагателна поддръжка за защита на външните граници на съюза, заяви Министерството на външните работи. Първите дипломати на Европейски Съюз подчертаха значимостта на продължение на използването на взаимното заявление ЕС-Турция по миграцията от 18 март 2016 година Съюзът ще продължи да оказва поддръжка на Турция за големия брой бежанци, които страната е приютила на своя територия и чака Турция да продължи да съблюдава своите задължения.

Министрите подчертаха нуждата от незабавна деескалация на спора в Идлиб, определяне на стабилно помирение и обновяване на политическия развой под егидата на Организация на обединените нации.

Те означиха резултатите от вчерашната среща в Москва сред президентите на Русия и Турция и контрактуваните от тях ограничения за деескалация в Сирия.

Предвижда се привикване на нова конференция по Сирия, а Европейска комисия незабавно отпуска 60 милиона евро за справяне с филантропичната рецесия в Идлиб и пограничните региони с Турция.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР