Решението на ЦИК на изборите след две седмици да бъдат

...
Решението на ЦИК на изборите след две седмици да бъдат
Коментари Харесай

Атакуват броенето на машинните разписки в съда

Решението на ЦИК на избори те след две седмици да бъдат броени ръчно всички контролни разписки от машинното гласоподаване е атакувано в съд а.

Жалби против решението внесоха от „ Демократична България “ и от „ Изправи се. БГ Ние идваме “, подкрепени от „ Продължаваме промяната ”.

Според жалбата на „ Демократична България ” Изборният кодекс на никое място не вкарва обвързване да се броят контролни разписки и с решението си на процедура ЦИК дописва и трансформира кодекса. От обединението показват, че законът планува запазване на разписките, с цел да послужат при оборване на изборния резултат - само че не и да се употребяват за контролно преброяване от секционната комисия.

„ Ако се вкара 100% преброяване на тези разписки, работата на изборните комисии мощно ще се затрудни и рискува да докара до срив на отчитането на изборните резултати, а това на собствен ред да бъде употребявано като мотив за връщане към хартиеното гласоподаване ”, предупреди в петък съпредседателят на „ Демократична България ” Христо Иванов.

„ Това решение тежко нарушава Изборния кодекс и е опит да бъдат върнати операциите в секционните комисии ”, заяви от своя страна Мая Манолова от „ Изправи се. БГ Ние идваме “. Тя разясни, че решението е дело на новото болшинство в ЦИК - ГЕРБ, Има Такъв Народ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.  Колегата ѝ юрист Николай Хаджигенов също уточни, че разписките нямат правна стойност, такава стойност за резултатите на избори те имат единствено бюлетините, което прави броенето безсмислено.



Жалбата на ИБГНИ бе подкрепена и от Кирил Петков и Асен Василев, съгласно които завръщането към ръчно преброяване на хартиени разписки може само да сътвори излишно напрежение в изборния ден.
За ръчно броене на разписките упорстваха от ГЕРБ още преди избори те през юли, а президентът Румен Радев настояваше за същото преди първите избори за годината – тези през април, когато ГЕРБ към момента управляваше. Пълното преброяване обаче се вкарва едвам в този момент. На последния вот през юли имаше единствено контролно преброяване на разписките от машините в 1343 секции в страната и над 30 отвън нея. В останалите секции преброяване нямаше.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР