Решението на Путин да спре газа вбеси Кирил Петков и

...
Решението на Путин да спре газа вбеси Кирил Петков и
Коментари Харесай

Спирането на руския газ отприщи нови вражди и престрелки - между Радев и Петков, между Радев и Нинова

Решението на Путин да спре газа вбеси Кирил Петков и Асен Василев и им даде увереност и смелост да избистрят дефинитивно позицията си по отношение на войната в Украйна.

Ако до скоро в българската политика имаше два съществени лагера – ГЕРБ и анти-ГЕРБ, в този момент се появи още една дълбока разграничителна линия, която форматира политическото пространство по нов метод. Отношението към съветската война в Украйна сътвори две политически множества – на знамето на едното написа „ Оръжие за Украйна “, а на другото – „ Газ за рубли “. В първото са „ Продължаваме промяната “, Демократична България, ГЕРБ, Движение за права и свободи и евентуално Слави Трифонов.

В „ Газ за рубли “ са Румен Радев, Българска социалистическа партия, Стефан Янев и, несъмнено – партията, чийто водач носи псевдонима Копейкин. Парадоксът е, че политическите племена, обитаващи тези два лагера, са в гневна омраза между тях, макар общото знаме, зад което са се подредили. Хората на Кирил Петков са се хванали за гушите с тези на Слави Трифонов, а взети дружно нападат ГЕРБ и Движение за права и свободи. Същата е обстановката в групата на искащите да купуват газ за рубли – Нинова е във война с генералите Радев и Стефан Янев, които пък смразиха връзките между тях в края на предходната година.

През декември м.г. президентът Радев бе считан за проектант на съдружното държавно управление, настойник и надали не основател на „ Продължаваме промяната “ и съидейник на Българска социалистическа партия. Четири месеца по-късно той към този момент е във война с кабинета и с всичките му съставни елементи. Така наред с омразата против ГЕРБ, се появи още една заварка за ръководещата коалиция – нежеланието им да дадат още веднъж цялата власт в ръцете на Радев посредством служебно държавно управление. Той пък от своя страна се терзае от това, че е политикът с най-голяма електорална поддръжка, само че в този момент не може да упражнява действителна власт. Неговата задача е, в случай че се стигне до държавна рецесия, да разпалва враждебността сред обособените партии и по двете разграничителни линии – ГЕРБ и анти-ГЕРБ и „ за “ и „ срещу “ Путин. Изолационната стена към ГЕРБ към момента съществува, само че стартира да изтънява, тъй че е допустимо някогашната ръководеща партия да се върне в играта при преформатиране на болшинството в този парламент или след избирането на нов.

Прогноза: Правителствената коалиция ще прескочи трудността „ оръжие за Украйна “, въпреки и с още по-смразени (или по-скоро разгорещени до червено) връзки сред съставляващите я партии.

Пламен Димитров
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР