Решението на правителството на Шри Ланка да блокира всички социални

...
Решението на правителството на Шри Ланка да блокира всички социални
Коментари Харесай

Блокажът на социалните мрежи в Шри Ланка показва, че те са по-опасни, отколкото полезни

Решението на държавното управление на Шри Ланка да блокира всички обществени медии в часовете след смъртоносните атентати в неделя е емблематично. То свидетелства какъв брой мощно неуспехът на основаните в Съединени американски щати софтуерни компании да озаптят изопачената информация, екстремизма и подстрекаването към принуждение, стартира да натежава над изказванията за изгодите от обществените медии.

Правителството на Шри Ланка блокира " Facebook ", " УотсАп " и " Инстаграм " - всички те благосъстоятелност на " Facebook " - в неделя поради опасения, че " подправени вести, популяризирани посредством обществените медии ", могат да доведат до принуждение. Мрежите ще останат блокирани до привършване на следствието на гърмежите, умъртвили над 200 души, оповестиха управляващите. Блокирани са и други обществени мрежи с изключение на " Facebook ", в това число " ЮТюб " и " Вайбър ". Именно " Facebook " и " УотсАп " обаче са преобладаващите платформи в страната.

Решението на Шри Ланка е удивително оттегляне от преди единствено по-малко от три години, когато " Facebook " бе считана за " една от най-важните международни институции за отговор при изключителни обстановки ", написа тогава списание " Уайърд " (Wired).

Огромният световен обсег на тази обществена мрежа, нейната комплицирана тъкан от обществени взаимоотношения, способността й автоматизирано да включва логаритъм за " инспекции за сигурност " и наборът от принадлежности, позволяващи бързо разпространяване на информация и " жив " видеоматериал преди време се разглеждаха като евентуално преимущество при световна реакция при бедствия. Оцелели могат да употребяват " Facebook ", с цел да дават индикация, че са в безопасност; държавни управления могат да излъчват в ефир процес на събития на живо; неправителствени организации и локални хора могат да координират филантропични акции.

Същите тези отличителни черти, които вършат " Facebook " толкоз потребен, обаче го вършат по едно и също време и необикновено рисков: изопачената информация се движи толкоз бързо, колкото и достоверната информация, в случай че не и по-бързо.

Последните седмици дадоха многочислени образци какъв брой нездравословно може да се окаже това в интервал след спешна обстановка. Нападателят от Крайстчърч, който стреля и умъртви 50 мюсюлмански богомолци, беше употребявал " Facebook ", с цел да предава онлайн своето нахлуване, действително милитаризирайки платформата. И " Facebook ", и " ЮТюб " не съумяха да предотвратят разпространяването на злокобния видеосюжет.

А и тъкмо тази седмица една стратегия на " ЮТюб ", предопределена сякаш да не допусне изкривена информация, на процедура сътвори такава: платформата прикачи осведомителна подборка за терористичните офанзиви на 11 септември към живото предаване от горящата катедрала Нотр Дам, с което сътвори подправено усещане, че пожарът е обвързван с тероризъм.

В Шри Ланка и преди е имало случаи изопачена информация, популяризирана посредством обществените медии, да докара до смъртоносно насилническо държание на тълпи. През март 2018 година държавното управление блокира " Facebook ", " УотсАп " и други интернет платформи при произшествия на принуждение от страна на будисти екстремисти против мюсюлмани, някои от които бяха провокирани от език на омразата и подправени клюки, публикувани по обществените медии. Тогава държавното управление на Шри Ланка остро подлага на критика " Facebook ", че не съумява прецизно да следи за приложимост на език на омразата на локални езици.

Рискът от принуждение против свободния достъп до информация

Борбата на " Facebook " с изопачената информация в такива случаи може да има културни и географски аспекти, сподели Вагелис Папалексакис, учител по компютърни науки и инженерство в Калифорнийския университет. Американските компании постоянно не разполагат с локални запаси и специалисти по локални езици, с цел да схващат по-добре по какъв начин да цензурират изопачената информация в действително време.

Блокирането на обществените медии единствено по себе си не е панацея против изопачената информация, предизвести Джоан Донован, шеф на проучвателен план по технология и обществена смяна в Харвард. " От минал опит ние знаем, че по време на рецесии всеки отива в интернет да търси информация, - сподели тя. - Когато има доста смъртни случаи и многочислени изключителни обстановки, доста значимо е хората да са в положение да споделят и да се усещат сигурни... Това в действителност слага в доста по-лошо състояние хората, които имат нерешителен достъп до връзка. Така поражда рисков казус. "

До цялостна възбрана на обществените медии се стига рядко, само че държавните управления преди са употребявали разнообразни способи да блокират някои обществени медии и други уеб страници в интернет. Един метод някое държавно управление да направи това е, като изиска от интернет доставчиците да блокират IP адресите, свързани с тази платформа. Така правеше по-рано Русия, пробвайки се да блокира приложението за кодирани известия " Телеграм ".

Интернет потребителите в Шри Ланка, съгласно известията, съумяват да влязат в някои блокирани уеб сайтове, употребявайки частни виртуални мрежи, принадлежности, които пренасочват трафика през разнообразни сървъри, което демонстрира, че блокирането е било осъществено посредством забрани на обособени URL, а не посредством DNS или IP адреси. Според някои догатки това може да значи, че хора, опитващи се да популяризират недостоверна информация, ще намерят способи да го създадат, до момента в който тези, които търсят вести онлайн, ще продължат да получават подправена продукция.

" Това е комплициран въпрос, не мога да схвана тъй като държавното управление е постъпило по този начин. Но се споделя, че опасността от принуждение на расова основа би трябвало да бъде поставяна на везните против свободния достъп до информация ", споделя Джон Озбей, специалист по киберсигурност във компания " Крипти ".

Според цитираната към този момент Джоан Донован част от предизвикването пред държавните управления е неналичието на взор върху това, което се случва в обществените медийни платформи в действително време.

" Правителствата са в мъчно състояние, тъй като би трябвало да прибягват до такива в действителност обширни компетенции, с цел да реализират някакъв резултат, - сподели тя. - Тъй като фирмите зад тези платформи нямат положителни умения в контрола над наличието и оценката на степените на опасност, ще се постанова да поддържаме такива сюжети постоянно, когато е налице спешна обстановка. " /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР