Решението на ОПЕК+, което беше секретно до самото си обявяване,

...
Решението на ОПЕК+, което беше секретно до самото си обявяване,
Коментари Харесай

Защо Западът е толкова недоволен от действията на ОПЕК+

Решението на ОПЕК+, което беше секретно до самото си оповестяване, да понижи съществено производството, шокира Запада. Самият картел изяснява непредвиденото си решение с обстоятелството, че международната стопанска система е на прага на нова рецесия. И ОПЕК+ не желае да изостава, както през 2008 година Има обаче и друга значима причина – това е опълчването сред Съединени американски щати и Саудитска Арабия. Какво следва за петрола?

ОПЕК+ изненада всички с ненадейно решение да понижи добива над настоящото понижение от 2 милиона барела дневно. Допълнителното понижение ще бъде 1,657 милиона барела дневно. Саудитска Арабия и Русия ще понижат по 500 000 барела.

Още през март Русия непринудено понижи производството с подобен размер, само че тогава беше за един месец, в този момент, като част от решението на ОПЕК+, понижението на съветското произвеждане ще бъде годно до края на 2023 година

„ Удивително е по какъв начин този път картелът съумя да резервира в загадка всичко до самото известие. За международния пазар и за Съединени американски щати това, несъмнено, беше потрес “, сподели Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Ефектът на изненадата проработи. „ Брент “ незабавно реагира и нарастна с 5%, или 4 $, и това най-вероятно не е границата. От друга страна, Съединени американски щати показаха своето неодобрение от това държание на ОПЕК. Те считат намаляването на производството на нефт в този момент за нежелано.

Това решение демонстрира по какъв начин Саудитска Арабия стартира да води по-независима политика, защото чудесно схваща реакцията на Вашингтон.

„ Страните от ОПЕК вземат това решение като отговор на дейностите на Съединени американски щати и Европейски Съюз, които покачват лихвите по рефинансиране, като по този метод забавят стопанската система и понижават потребността от гориво. Освен това нарастването на лихвения % на Федералния запас на Съединени американски щати понижава потока на пари към тържищата и понижава търсенето на артикули, в това число петролни фючърси. За да не падне цената на горивото под 60 $ за барел, петролните играчи лимитират производството “, сподели Юшков.

Освен това Съединени американски щати бяха решили да не стартират да купуват нефт за предпазване в стратегическите запаси на страната, макар спада на цените на петрола. Тоест Съединени американски щати направиха всичко, с цел да продължат да падат цените. „ На фона на към този момент високото напрежение в връзките сред страните, тази стъпка може да принуди кралството да работи независимо “, счита Игор Галактионов, специалист по фондовия пазар.

Самите саудитци обясниха решението си с нуждата да предотвратят спада на цените на петрола на фона на опасността от световна икономическа криза, с цел да не повторят грешката от 2008 година, когато ОПЕК отлагаше това дълго време и по-късно към този момент не можеше да се оправи с следствията.

„ Очевидно световната рецесия е на прага и неочакваното решение на ОПЕК+ единствено удостоверява това. Сега има разнообразни изказвания, че банковата рецесия в Съединени американски щати и Европа ще прерасне в международна финансова и икономическа рецесия. ОПЕК+ очевидно планува точно това, тъй че производството ще бъде понижено. В противоположен случай остатъкът на пазара ще понижи внезапно цените и ще удари приходите на страните производителки “, споделя анализаторът Артьом Деев.

Поскъпването на петрола ще докара до повишаване на горивата в Съединени американски щати, а това е сензитивен миг за американците. Белият дом постави толкоз доста старания, с цел да подсигурява, че бензинът не нараства и в този момент всичко още веднъж отива напразно. В същото време в Съединени американски щати към този момент стартира интензивният авто сезон, а изборите доближават - през 2024 година

Всичко това може да докара до нов пик на инфлацията както в Съединени американски щати, по този начин и в Европейския съюз, който върви по ръба в енергийно отношение. Миналата година на фона на повишаването на горивата в тези страни инфлацията беше рекордно висока. За да се борят с това, централните банки покачиха внезапно лихвите, което стартира да забавя икономическия напредък. И в този момент всичко може да се завърти в кръг. „ Нова вълна на растеж на цените на горивата още веднъж ще увеличи темповете на инфлация, които понижават през последните шест месеца. Това значи, че интервалът на по-високи лихви в стопанската система на Съединени американски щати и Европа може да продължи по-дълго от предстоящото, а това усилва вероятността от настъпване на криза. А интервалите на криза исторически са водили до спад в потреблението на нефт “, споделя анализаторът Александър Потавин.

„ Вероятно можем да чакаме ответни дейности от Съединени американски щати, които още веднъж могат да предложат основаването на някакъв съюз на купувачите, за който се приказва от съвсем 20 години “, споделя Деев. Говорим за антикартелния законопроект „ Не ОПЕК “, който дава пълномощията на Министерството на правораздаването на Съединени американски щати да завежда каузи против членовете на ОПЕК за нарушавания на антитръстовото законодателство.

Какво следва за цените на петрола? Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати очакваше петролен остатък от към 0,4-0,5 милиона барела дневно през втората половина на годината.

„ Съкращението от ОПЕК+ обръща тази прогноза и дава недостиг от 1 милион барела дневно. Това е огромна смяна, която може да окаже доста въздействие върху цените “, споделя Галактионов. Сортът „ Брент “ може да добави към 5-10 $ за барел и да се увеличи до 90-95 за барел по отношение на междинната планирана цена преди новините от ОПЕК+ и при изискване, че Съединени американски щати не стартират нови продажби на нефт от хранилища “, счита специалистът.

Експертите считат, че ОПЕК+ към момента се пробва единствено да поддържа цената на съответно равнище, с цел да не падне до 70-60 $. Всички - и продавачи, и купувачи - биха били удовлетворени от цена от порядъка на 90 $ за барел. Така приходите на експортьорите остават високи, а купувачите могат да си разрешат да купуват нефт. Важно е да не се убива търсенето с прекомерно високи цени, което добре се схваща в ОПЕК+. Следователно, в случай че „ Брент “ ненадейно стартира да коства над 95 $ за барел тази година, тогава ОПЕК+ може да реши да усили производството си, с цел да стабилизира котировките, признава Александър Потавин.

За Русия е значимо цените на петрола в света да останат постоянни и съветският „ Урал “ да не пада под 45 $, защото това е значимо за бюджета. „ Що се отнася до съветските компании, ние имаме вяра, че те също ще се възползват от по-високите международни цени “, споделя Галактионов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР