Решението на областния управител ме огорчи. Не защото смятам, че

...
Решението на областния управител ме огорчи. Не защото смятам, че
Коментари Харесай

Мила Минева: Историята ни хваща в капан да не можем да изграждаме бъдеще

" Решението на регионалния шеф ме огорчи. Не тъй като считам, че би трябвало да се споделя площадът " Героите на Украйна " или не би трябвало да се споделя. Тук става дума за символни политики. Провеждането на символни политики е осъществяване на политики в изключителна обстановка , не е въпрос на ежедневие. Ние се опитваме като общества да дадем знак къде седим ценностно. " Това мнение изрази пред БНР социологът и учител във Философския факултет на Софийския университет Мила Минева.

" Този спор не е толкоз исторически, колкото се отнася до сегашното. Историята е оправдание, едвам можем да заемем някакви морални позиции през днешния ден . Разделението на реакциите не е изненадващо. Съвременните общества са фрагментирани по подобен вид ценностни диспути ", разясни Минева.

 Снимка: БГНЕС

" Не историята задава имената на нашите места . Ние го вършим и го вършим, тъй като избираме да наследяваме едни или други части от историята си ", уточни преподавателят.

Според Мила Минева всякакво преименуване на улици би трябвало да води до включване, а не до изключване на сегменти от обществото.

" Това, което виждаме като политическо ръководство, е едно непрестанно следване на публичното мнение . Постоянно обществени политики се оправдават с това, че болшинството от хората желаят едно или друго. Политическото не би трябвало да следва, а да насочва публичното мнение. Непрекъснато политическите елити се държат по този начин, сякаш  следват волята на някакво хомогенно болшинство. Обществото не е разграничено на равни елементи. Политиките би трябвало да отразяват тези елементи ", акцентира Минева в предаването " Хоризонт до обед ".

 Снимка: БГНЕС

Плоскостта на историята непрестанно ни хваща в клопката на това да не можем да си построяваме бъдеще , счита Мила Минева.

" Непрекъснато сме в този капан – подобен е разногласието ни със Северна Македония. Всъщност се опитваме да наложим нашия исторически роман , създаден от националната страна и обслужващ нашата национална страна – на друга национална страна. До такава степен сме повярвали на този простоват роман, че блокираме възможностите си за рационални връзки сега. "

Винаги, когато се организират символни политики, има заплаха от прекаленост . Това може да се реши, когато се обърнем обратно и те станат исторически, посочи социологът.

" Може да се окаже, че сме заели неправилната позиция, само че това можем да го знаем след това. Символните политики са рискови , само че не можем да се опасяваме да поемаме опасности. Не може да се оставим да конструираме живота си през страховете си. "

Цялото изявление слушайте в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР