Решението на Народното събрание да отхвърли предложението за национален референдум,

...
Решението на Народното събрание да отхвърли предложението за национален референдум,
Коментари Харесай

Защо референдум за еврото би бил незаконен?

Решението на Народното събрание да отхвърли предлагането за народен референдум, който да отсрочи приемането на еврото в България до 2043 година е вярно и не нарушава Конституцията. Това виждане пази и обосновава , съобщава Лекс.

Конституционен съд беше сезиран от депутатите от „ Възраждане “ и Има Такъв Народ откакто на 7 юли 2023 година Народното събрание отхвърли да се провежда референдум. Инициативата за него беше на „ Възраждане “, бяха събрани 400 000 подписа, а въпросът беше дефиниран по следния метод: „ Съгласни ли сте българският лев да бъде единствена публична валута в България до 2043 година? “.

В мнението си до Конституционен съд Висшият адвокатски съвет отхвърля всички доводи за противоконституционност на отхвърли за осъществяване на референдум с този въпрос. Първият беше процедурен – че депутатите в действителност не са дали своят вот „ срещу “ провеждането на референдум, а „ срещу “ мнението на правната комисия, с което се отхвърля предлагането за организирането му.



„ Несъстоятелно е изказванието по настояването, че действителната воля на народните представители, взели оспореното решение, е била опорочена, тъй като при гласуването за тях не е било ясно какво тъкмо поддържат или отхвърлят – самото предложение на инициативния комитет за производство на народен референдум или отрицателното мнение по това предложение на Комисията по правни въпроси “, декларира ВАдС.

И акцентира: „ Самите вносители на настояването в Конституционния съд не спорят, че в качеството си на народни представители са измежду малцинството, което е подкрепило предлагането на Инициативния комитет, т.е. доста добре са осъзнавали защо тъкмо се гласоподава “.

Адвокатурата припомня, че в пленарната зала не се гласоподават мненията на парламентарните комисии, които са помощни органи на Народното събрание, а съответното предложение, по което се взема решение.

Становището на Висшия адвокатски съвет е подписано от неговия ръководител юрист Ивайло Дерменджиев.



От „ Възраждане “ и Има Такъв Народ настояват пред Конституционен съд, че Народното събрание е бил задължен да вземе решение за производство на референдум, защото поставеният въпрос бил явен и категоричен и подписката за него има над 400 000 подписа на български жители с изборни права.

„ Позицията на вносителите обаче сочи на непознаване или недоумение на основополагащи конституционни разпореждания, чиито смисъл е оголен в досегашната процедура на Конституционния съд “, декларира ВАдС.

Адвокатурата припомня, че България е парламентарна република и по никакъв метод не може да бъде ограничавано правото на Народното събрание авансово да преценя всъщност дали вследствие на провеждането на оферти референдум може да бъдат повредени устоите на Конституцията и салдото на конституционните полезности.



Адвокатурата показва, че нормативната основа за отменяне на референдума е Закона за директното присъединяване на жителите във властта и локалното самоуправление (ЗПУГДВМС), съгласно който референдум по въпроси, уредени в подписани от Република България интернационалните контракти, може да се създава единствено преди тяхната ратификация.

В мнението се припомня, че с присъединението си към Европейския съюз през 2005 година България стана страна по Договора за Европейския съюз (ДЕС) и Договора за действието на Европейския съюз (ДФЕС) и се е декларирала като претендент за приемане на еврото, като в тази тенденция е изразена ясна и безапелационна воля.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР