Решението на министъра на отбраната за използването на екипи и

...
Решението на министъра на отбраната за използването на екипи и
Коментари Харесай

Нелепо е да се използват военни за залавянето на убиец, смята ексминистър

Решението на министъра на защитата за потреблението на екипи и високопроходима техника в интервенцията по задържане на килъра от Пещера е неуместно, голословно, невиждано решение. Няма причини, най-много в текстовете на закона, които да разрешават потребление на военни елементи, изключително пък на специфични елементи на армията в една чисто полицейска интервенция.

Това сподели в изявление за БГНЕС някогашният министър на защитата Ангел Найденов , който основа неправителствена организация - Център за проучване на защитата и сигурността.

44-годишният Георги Генов , който беше разгласен за общодържавно търсене за това, че намушка жена си в центъра на гр. Пещера и по-късно избяга, бе задържан на 4 септември със съдействието на бригада " Специални сили ". Заповедта за това беше издадена от министъра на защитата Красимир Каракачанов след искане от страна на Министерство на вътрешните работи. Така в интервенцията в един от дните са се присъединили 30 военни, обособени в шест екипа с високопроходима техника. 

Найденов сподели, че не би подписал такава запоед, той като в този случай Въоръжените сили нямат законово съображение да вземат участие в задача от вътрешен темперамент.

" Има няколко хипотези, при които Въоръжените сили могат да бъдат употребявани в задания от вътрешен темперамент, само че измежду тях няма нито една догадка, която да разрешава потребление на военни елементи в полицейска интервенция. Те могат да подкрепят силите са сигурност в случаите на нелегално разпространяване на оръжие за всеобщо поразяване, за противозаконен трафик на оръжие, за секване на интернационален тероризъм, могат да вземат участие в защитата на стратегически обекти или на обекти от сериозната инфраструктура, могат да вземат участие в интервенции по секване на терористична активност. Но нито една от тези хипотези не разрешава присъединяване на военни елементи в полицейска интервенция ", изясни някогашният боен министър.

Той добави, че армията може да взе участие и в защитата на границата .

" Не виждам и никакви причини в интервенцията от позиция на трудност и заплаха, с цел да се стигне до потребление, изключително пък на специфичните елементи на БА в полицейска интервенция. Стои въпросът - какво се случва със Специализираните полицейски елементи, какво се случва със Специализирания отряд за битка с тероризма? Виждам, че се употребява аргументът за това, че били свободни в този миг военните специфични елементи, а полицейските служби и чиновници били заети – няма мотив: „ Свободно време “ в закона за защитата и въоръжените сили ", разясни Найденов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР