Решението на милиардера Илон Мъск да преименува Twitter на X

...
Решението на милиардера Илон Мъск да преименува Twitter на X
Коментари Харесай

Twitter се сблъсква с правни проблеми заради X, Apple – заради App Store

Решението на милиардера Илон Мъск да преименува Twitter на X може да се окаже комплицирано от правна позиция, защото доста компании, включително Meta и Microsoft, към този момент имат права за интелектуална благосъстоятелност върху същия знак, подчертава Reuters.    X е толкоз необятно използванa и представена в комерсиалните марки писмен знак, че съвсем несъмнено ще донесе правни провокации за компанията, известна до момента като Twitter.     По различен метод казано, Илон Мъск може да се сблъска със съществени проблеми при отбраната на марката X в бъдеще.   Потенциални юридически проблеми за Twitter...    " Има 100% възможност Twitter да бъде съден за това от някого ", споделя юристът по търговски марки Джош Гербен пред осведомителната организация. Той персонално е преброил близо 900 дейни регистрации на търговски марки в Съединени американски щати, които към този момент обгръщат буквата X в необятен набор от промишлености и вариации.   

В понеделник Мъск преименува обществената мрежа Twitter на X и показа ново лого на платформата - стилизирана черно-бяла версия на буквата. Но притежателите на търговски марки, лога и слогани, които разпознават източниците на дадени артикули, могат да претендират за нарушаване, в случай че дейностите на друга марка могат да доведат до комплициране на потребителите. Средствата за отбрана варират от парични компенсации до възбрана на потреблението. 
Microsoft да вземем за пример от 2003 година насам има комерсиална марка X, обвързвана с нейната система за видеоигри Xbox. Meta Platforms - чиято платформа Threads е пряк противник на Twitter, пък има федерална комерсиална марка, записана през 2019 година, включваща синьо-бяла писмен знак " X ", за области, свързани със програмен продукт и обществени медии.    Все отново, счита Гербен, Meta и Microsoft евентуално няма да заведат дело, в случай че не се почувстват застрашени, че Х на Twitter навлиза в техни води. 
Самата Meta си навлече голям брой юридически проблеми, свързани с интелектуалната благосъстоятелност, когато промени името си от Фейсбук. Тя е изправена пред правосъдни каузи, заведени предходната година от капиталовата компания Metacapital и компанията за виртуална действителност MetaX, и към този момент уреди различен иск поради новото си лого със признака “безкрайност ”.    Ако пък Мъск успее с трансформацията на името на обществената си мрежа, това няма да попречи други да продължат да претендират за този знак.   

" Като се има поради компликацията да се отбрани една писмен знак, изключително толкоз известна в комерсиално отношение като " X ", отбраната на Twitter евентуално ще се ограничи до доста сходни графики с логото им ", споделя Дъглас Мастърс, юрист по търговски марки в адвокатската адвокатска фирма Loeb & Loeb. " Логото няма доста отличителни черти, тъй че отбраната ще бъде доста лимитирана. "  
….. и действителни за Apple    Но до момента в който новите юридически провокации пред Twitter към момента са евентуални, то тези за Apple съм напълно действителни, откакто компанията стана обект на групов иск на стойност 785 млн. паунда (1 милиарда долара), заведен от над 1500 разработчици на приложения в Обединеното кралство поради таксите в App Store.    Приходите на бизнеса с услуги на Apple, който включва App Store, нарастват с бързи темпове през последните няколко години и в този момент се движат към 20 милиарда $ на тримесечие. В същото време комисионите в размер на 15-30%, които компанията начислява на някои производители на приложения за потреблението на системата за заплащане, са подложени на критика от разработчиците и са обект на антитръстови следствия в няколко страни.   

По-рано Apple разгласи, че 85% от разработчиците на приложения в App Store не заплащат никакви комисиони и че посредством магазина си компанията оказва помощ на европейските разработчици да получат достъп до пазари и клиенти в 175 страни по света. 
Искът на Обединеното кралство в Апелативния арбитражен съд по конкуренцията е подаден от Шон Енис, професор в Центъра за политика в региона на конкуренцията към Университета на Източна Англия и някогашен икономист в Организацията за икономическо сътрудничество и раз, от името на 1566 разработчици на приложения.     " Таксите, които Apple постанова на разработчиците на приложения, са несъразмерни и са вероятни само с помощта на монопола й върху разпространяването на приложения на iPhone и iPad ", споделя Енис в изказване. " Таксите са несправедливи сами по себе си и съставляват корист с ценообразуването. Те вредят на разработчиците на приложения, както и на купувачите на приложения. "    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР