Решението на Иран да изостри конфликта си с Израел, като

...
Решението на Иран да изостри конфликта си с Израел, като
Коментари Харесай

ФТ: Сянката на войната се спуска над световната икономика

Решението на Иран да изостри спора си с Израел, като изстреля серия от въоръжени безпилотни самолети и ракети, още повече доближава риска от открита война сред двете страни, в която може да се включат и Съединени американски щати. В последна сметка не е загадка, че Бенямин Нетаняху, изпадналият в усложнение министър-председател на Израел, от дълго време желае да унищожи нуклеарната стратегия на Иран. Някои в Съединени американски щати считат същото. Дали това не е шансът на ястребите?


Подобна ескалация е главната заплаха за международната стопанска система. Въпреки че през последните 50 години петролната активност на международната стопанска система е намаляла повече от два пъти, петролът остава главен източник на сила. Сериозното спиране на доставките би имало огромни негативни стопански последствия.

Освен това районът на Персийския залив е най-важният производител на сила в света: съгласно статистическия обзор на международната енергетика за 2023 година той има 48 % от международните потвърдени ресурси и през 2022 година е създал 33 % от международния нефт. Нещо повече, съгласно Администрацията за енергийна информация на Съединени американски щати през 2018 година една пета от международните доставки на нефт са минали през Ормузкия пролив, ситуиран в дъното на Персийския залив. Това е точката на задушаване на международните енергийни доставки. Една война сред Иран и Израел, в която може да се включат и Съединени американски щати, може да бъде опустошителна.

Икономическите резултати през 2022 година и 2023 година са по-скоро по-добри от плануваните през октомври 2022 година

Политиците, виновни за международната стопанска система, които се събират тази седмица във Вашингтон за пролетните срещи на МВФ и Световната банка, са фенове: те могат единствено да се надяват, че в Близкия изток ще надделеят мъдрите препоръки. Ако злополуката в действителност бъде избегната, по какъв начин би могла да наподобява международната стопанска система?

По този въпрос, както нормално, Световните стопански вероятности на МВФ оферират уточнения. Това не е по този начин, тъй като прогнозите му безусловно ще се окажат правилни. Ако се случи нещо огромно, те сигурно няма да са такива. Но те дават последователен обзор на положението на света сега.

Световните цени на силата са доста по-ниски от прогнозите през октомври 2022 година

Накратко казано, както изяснява Пиер-Оливие Гуриншас, основен икономист на МВФ, във въведението си, резултатите на международната стопанска система в последно време са доста по-добри от предстоящото. Въпреки разтърсванията в производството и инфлацията, породени от пандемията, нападението на Русия над Украйна, внезапното повишаване на цените на суровините и внезапното стягане на паричната политика. Както отбелязва той, „ макар многото мрачни прогнози светът избегна криза, банковата система се оказа значително устойчива, а главните нововъзникващи пазари и разрастващи се стопански системи не претърпяха неочаквани прекъсвания “ във финансите. Забележително е, че внезапното повишаване на инфлацията не провокира неконтролируеми спирали на цените на труда. Като цяло международната стопанска система се оказа по-гъвкава, а инфлационните упования - по-добре закрепени, в сравнение с мнозина чакаха. Всичко това е добра вест.

Заслужава да се означи, че кумулативният напредък на производството през 2022 година и 2023 година надвиши прогнозите на МВФ от октомври 2022 година за международната стопанска система и за всяка значима група в нея, с изключение, което е от решаващо значение, на разрастващите се страни с ниски приходи (СНД). Същото се отнасяше и за заетостта, с изключение още веднъж на страните с невисок интензитет на напредък и Китай. Икономиката на Съединени американски щати е изключително динамична, въпреки че тази на еврозоната е доста по-слаба.

Интересен е въпросът за какво стягането на паричната политика има толкоз слаб резултат върху производството. Едно от обясненията е, че фискалната политика беше подкрепяща, изключително в Съединени американски щати. Друго пояснение е, че действителните лихвени проценти спаднаха, а не се покачиха, тъй като инфлацията беше толкоз висока. Това към този момент се трансформира. Друга причина е, че огромна част от ипотечните заеми са с закрепени лихвени проценти: изключително огромно е нарастването на този дял в Обединеното кралство. Освен това повишаването на спестяванията по време на пандемията оказа помощ за финансирането на разноските. Това обаче към този момент е в края си. Строгите парични политики към момента могат да имат доста забавено влияние.


Докато краткосрочните резултати на международната стопанска система са изненадващо положителни, дълготрайните резултати са противоположни. От началото на века в целия свят се следи забележителен спад в растежа на действителния Брутният вътрешен продукт на глава от популацията. Сривът в растежа на " общата факторна продуктивност (ТФП) " - най-хубавият измерител на нововъведенията - е изключително забележителен. В СНД растежът на ТФП даже е негативен сред 2020 и 2023 година

Забавянето на растежа на ТФП съставлява повече от половината от общия спад на растежа. Според международните стопански вероятности (WEO) възходящото погрешно систематизиране на капитала и труда сред предприятията в границите на секторите изяснява огромна част от това закъснение. Човек може да промени такива неща. Но няма да е елементарно да се направи това. Една от аргументите за това закъснение евентуално ще бъде загубата на динамичност в международната търговия, която постоянно е мощен източник на конкуренция.

Основните заключения са, че икономическите резултати в последно време са изненадващо положителни, като се изключи тревожните резултати в СНД, както и забележителното закъснение на растежа в дълготраен проект, което значително се дължи на забавянето на растежа на продуктивността в цялата стопанска система. Въпреки това е ненужно да се загатва, че съществуват и огромни несигурности.

В позитивен проект може да се следи краткосрочно нарастване на фискалното разхлабване, обвързвано с изборите.

Положителните изненади, изключително в региона на предлагането на работна мощ, могат в допълнение да ускорят спада на инфлацията. Изкуственият разсъдък би могъл да провокира позитивен неочакван потрес по отношение на като цяло слабия напредък на продуктивността. Успешните промени също могат да ускорят растежа на евентуалното произвеждане. И въпреки всичко, в отрицателен проект, растежът на Китай може да спадне внезапно. Съществуват и прекомерно явни опасности за световната финансова, фискална, политическа и геополитическа непоклатимост. Световната търговия може да бъде наранена от протекционизъм. Войната сред Израел, Съединени американски щати и Иран може да взриви Близкия изток, което ще има големи последствия за цените на силата и суровините. Най-големите жертви на този безпорядък, както нормално, ще бъдат най-бедните.

Възможно е да сме се справили със разтърсванията по-добре от предстоящото. Но вървим по стъпалата и би трябвало да действаме деликатно. /БГНЕС

----------------------------------------------------------------------

Мартин Улф, основен стопански коментатор във „ Файненшъл таймс “.

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР