Решението на германските надзорни органи временно да спрат сертифицирането на

...
Решението на германските надзорни органи временно да спрат сертифицирането на
Коментари Харесай

Природния газ поскъпна рязко след съобщението за ново забавяне на "Северен поток 2"

Решението на немските надзорни органи краткотрайно да спрат узаконяването на плана " Северен поток 2 " провокира най-рязкото повишаване на природния газ по европейските тържища от месец насам. Очакванията бяха, че съветският газопровод към Германия ще бъде пуснат в употреба до края на годината и това ще усили доставките на газ за Европа, само че в този момент швейцарският консорциум Nord Stream 2 AG, ръководен от " Газпром ", би трябвало първо да записва немско дъщерно сдружение, което да се преценява със законодателството на Германия, с цел да може да получи лиценз за употреба.

В резултат на това спот пазара (TTF) отбелязва растеж с 15% за ден и цената доближи 93.6 евро за МВт/ч - най-високата стойност от 15 октомври насам. Това е доста по-високо от средномесечната цена на газа от 73.1 евро за МВт/ч и в случай че се задържи в идващите дни сигурно ще окаже въздействие и върху контролираните цени на " Булгаргаз " от 1 декември.

При фючърсите на газа също има покачване, като цената от 90 евро се резервира за първото тримесечие на 2022 година, а скорошните упования, че от 1-ви април следващата година ще има спад, към този момент са съществено под въпрос.
Реклама Зимата на нашето неодобрение
Предварителните проекти бяха, че Северен поток 2, свързвайки Русия със северна Германия, ще може да доставя до 55 милиарда куб м газ към Европа, което е близо до количеството обичайно внасяно през Украйна и Беларус. Тръбата през годините провокира много турбулентни връзки сред Германия, Съединени американски щати и Русия, а американската позиция продължава да бъде, че газопроводът би нараснал прекалено много зависимостта на Европейски Съюз от съветски газ.

Проблемът е, че този проблем може да рефлектира съществено освен върху цените на електрическата енергия през идващата зима в Европа, а върху превозът и доставките. През последните няколко месеца Москва употребява рецесията на газовия пазар в света и в допълнение лимитира доставките за Европа, с цел да получи позволение за " Северен поток 2 ". По тази причина множеството газови складове на Стария континент не са задоволително запълнени и възможен нов проблем с доставките и по-студена зима, това би основало съществено напрежението.

За България това значи поддържане на високите цени на природния газ и електрическата енергия.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР