Решението на Европейския съюз да започне преговори с Украйна за

...
Решението на Европейския съюз да започне преговори с Украйна за
Коментари Харесай

Си Ен Ен: Европа не дава на Украйна постоянство

Решението на Европейския съюз да стартира договаряния с Украйна за присъединение към блока е по едно и също време осезаема стъпка напред и значим алегоричен миг. Украинският президент Володимир Зеленски прекара последните няколко дни в диалози с европейските си сътрудници за това какъв брой значимо е присъединението към Европейски Съюз за Украйна.


Но празненствата в Киев бяха помрачени, когато единствено няколко часа по-късно Европейски Съюз заяви, че не е съумял да реализира съглашение за изпращане на нов транш от 55 милиарда $ за финансиране на Украйна.

Това е освен това от просто пропуск за Украйна. Тя идва след месеци на опасения измежду украинските и други европейски чиновници, че Западът - толкоз обединен в своята поддръжка за Украйна от февруари 2022 година насам - най-сетне се е уморил от безкрайните диалози за подкрепяне на Украйна.

Отделните моменти имат значение в дипломацията, несъмнено. Символичните моменти въпреки всичко значат нещо и решението за започване на договаряния за присъединение с Украйна ще е изпратило обръщение до Кремъл. Но подтекстът, в който се случва обособеният миг, постоянно има по-голямо значение.

През последните няколко месеца, изключително откакто спорът сред Израел и Хамас отвлече вниманието от Украйна, формалните лица почувстваха по-силно общата отмалялост на Запада от Украйна. Споровете за парите в Съединени американски щати се съчетаха със разногласията в Европа по метод, който основава цялостна картина на отмалялост на Запада.

Именно в този подтекст би трябвало да се преглеждат известията на Европейски Съюз.

Да, присъединението към блока е основен приоритет, само че комплицираните процедури на Европейски Съюз значат, че това може да отнеме повече от десетилетие и изисква войната да завърши по един или различен метод. Това значи, че военновременната Украйна в никакъв случай няма да се възползва от участието в Европейски Съюз, каквото и да се случи през идващото десетилетие.

И като се има поради какъв брой мъчно беше реализирано съглашението, значимо е да се помни, че по време на целия развой на присъединение ще има задоволително благоприятни условия за обособените страни да се опълчват - най-много Унгария. Всяка страна, която сега е чист адресат на средства от Европейски Съюз, ще бъде в по-лошо състояние, в случай че Украйна се причисли към блока, до момента в който чистите платци ще усилят членския си импорт. Европа поддържа Украйна, несъмнено, само че парите приказват в Европейски Съюз.

Невъзможността на Европейски Съюз да реализира съглашение за финансиране евентуално съставлява по-непосредственият проблем за Украйна, защото, почтено казано, Киев се нуждае от пари, с цел да продължи да води тази война.

Но както известията за парите, по този начин и тези за присъединението разкриват най-големия политически проблем за Украйна в Европа: последователността.

От известно време публични лица в цяла Европа осведомят всеки, който желае да слуша, че в последна сметка най-важното за Украйна сега е последователността. На чисто практическо равнище Украйна би трябвало да знае по кое време и какъв брой пари ще получи.

На политическо равнище Украйна би трябвало да знае тъкмо какъв брой солидна е поддръжката на главните ѝ съдружници и къде са слабите звена. Отлагането на проекта за финансова поддръжка за идната година не значи, че отказалите се от него ненадейно ще трансформират мнението си. По-вероятно е те да намерят други аргументи да играят политически игри.

Непоследователността на съдружниците през последните няколко месеца има негативно влияние върху Украйна. В света на геополитиката това се равнява неприятно за Украйна, затова положително за Русия.

Ситуацията не е непоправима, упорстват дипломати и публични лица. Но тя изисква поредност във всичко - от реториката до дейностите. А позитивните резултати от Европейски Съюз преди няколко дни са доста по-малко от отрицателните, свързани с непоследователността на Европа. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР