Решението на Ангола да се оттегли от Организацията на страните

...
Решението на Ангола да се оттегли от Организацията на страните
Коментари Харесай

Излизането на Ангола от ОПЕК едва ли ще разклати пазара, смятат анализатори

Решението на Ангола да се отдръпна от Организацията на страните експортьорки на нефт - ОПЕК, докара до дългогодишно напрежение в границите на мощната група, само че съгласно анализатори въздействието върху пазара евентуално ще бъде лимитирано.

Ходът на Ангола не е неочакван, изяснява Клей Сейгъл, шеф на световната петролна работа в Rapidan Energy Group пред CNBC.

Срещата на разширената група ОПЕК+ през ноември беше доминирана от надълбоко противоречие по отношение на базовите равнища на произвеждане, които дефинират квотите и спазването им.

Зависимите от нефт Ангола и Нигерия се опълчиха на напъните за задълбочаване на базовите им равнища, защото се стремят да усилят намаляващия си рандеман.

Министърът на петрола на Ангола съобщи, че участието в ОПЕК към този момент не дава отговор на ползите на страната.

По данни на Reuters, след напускането на Ангола, ОПЕК остава с 12 членове с произвеждане на нефт от към 27 милиона барела дневно, което съставлява към 27% от международния пазар на недопечен нефт.

Според анализатори, Ангола обезпечава по-малко от 4% от производството на ОПЕК. Страната върви по стъпките на Еквадор и Катар, които напуснаха организацията надлежно през 2020 година и 2019 година

Джовани Стауново, анализатор на първични материали в UBS, отбелязва, че цените на петрола към този момент са се възстановили след спада предишния четвъртък.

" От позиция на предлагането, на петролния пазар въздействието е минимално, защото производството на нефт в Ангола е с наклонност към понижаване през последните години ", изяснява той.

" Никой не чака, че излизането на Ангола от ОПЕК ще докара до повече барели на пазара, защото по-високото произвеждане първо ще изисква по-големи вложения. "

Пазарът има опасения по отношение на единството, само че към този момент няма индикации, че огромните играчи в границите на алианса имат намерение да последват пътя на Ангола, прибавя той.

Анализаторите на Scotiabank обявиха, че въпреки да няма да има влияние върху международното предложение на нефт заради това, че Ангола към този момент е нараснала производството си, последното овакантяване на ОПЕК е " още един образец за възходящото напрежение " в групата. " Няма да се изненадаме, в случай че други по-крайни играчи като Конго, Габон и други преразгледат участието си в ОПЕК ", допълват те.

Поради това  очакват леко отрицателно влияние върху енергийните акции в кратковременен проект, защото ходът " дава нов мотив на играчите да разширят отрицателните си настройки на петролния пазар ".

По-значими от напускането на Ангола са идното въвеждане на Бразилия в ОПЕК+, което още веднъж сплотява членове на ОПЕК и съдружници, в това число Русия - и фактът, че сега добивът на недопечен нефт в Съединени американски щати е на рекордно високи равнища, сподели Сейгъл.

" Тези производители в действителност реалокират оста на световния баланс сред търсенето и предлагането и по някакъв метод съставляват известно предизвикателство за членовете на ОПЕК+ да ръководят един сносно екипиран пазар по отношение на търсенето освен през 2024 година, само че и през идващите няколко години, ", прибавя той.

Бразилия към момента не е приела индустриална квота, а нейният министър на енергетиката съобщи през ноември, че страната към момента би трябвало да прегледа документа, който е в основата на партньорството ОПЕК+, добавя CNBC.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР