Решението, че Истанбулската конвенция не отговаря на Конституцията е много

...
Решението, че Истанбулската конвенция не отговаря на Конституцията е много
Коментари Харесай

Адвокат Рангелов пред БЛИЦ: Висшия адвокатски съвет беше против Истанбулската конвенция, това е добро решение за огромна част от българите

" Решението, че Истанбулската спогодба не дава отговор на Конституцията е доста положително за голямата част от жителите на България ", съобщи единствено пред БЛИЦ зам.-председателят на Висшата адвокатска гилдия юрист Людмил Рангелов.

Той посочи, че като правист е задоволен от решението, само че е забавно да се прочетат особените отзиви на конституционните съдии.

Рангелов уточни, че в навечерието на решението, което трябваше да вземе Конституционният съд, са се появили мнения в разнообразни медии, че Висшия адвокатски съвет е показал нерешително държание във връзка с мнението, което заема за Истанбулската спогодба.

" Още сега, когато Висшия адвокатски съвет отдръпна своето мнение от Конституционния съд, обявихме, че това импортирано мнение се дължи на административна и деловодна бъркотия, а не на някакво несъгласие. Ние единомислещо гласувахме, че Висшия адвокатски съвет не поддържа Истанбулската спогодба и поради това оттеглихме едно мнение, вкарано без нужната административна и деловодна процедура ", разяснява юрист Рангелов.

Той съобщи, че мненията за решението от адвокати, жители, политически сили и разнообразни неправителствени организации са били доста интензивни. " Аз съм доста удовлетворен, тъй като от самото начало съм поддържал позиция, че Истанбулската спогодба опонира на Конституцията. Тази спогодба опонира и на доста по дълбоки разбирания, обичаи и морал в нашето общество. За мен настоящите нормативни актове в задоволително висока степен обезпечават сигурността на тези по-уязвими лица като дамите и децата против принуждение. Ако е належащо още повече да се ускори тяхната протекция, има други благоприятни условия. Радвам се, че откакто Конституционният съд се произнесе по този метод, против приемането на Истанбулската спогодба е поставена задоволително сериозна бариера, тъй като една смяна на Конституцията изисква извънредно необятен консенсус сред депутатите в Народното събрание. Това е малко евентуално да се случи в околните години ", безапелационен е юрист Рангелов.

Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР