Решение в ущърб на българските футболисти е било взето на

...
Решение в ущърб на българските футболисти е било взето на
Коментари Харесай

Тайният Изпълком на БФС е взел скришом скандално решение

Решение в ущърб на българските футболисти е било взето на потайното съвещание на Изпълкома на БФС в понеделник (14 февруари). Според " Спортал " тогава е гласувано предложение на Професионалната футболна лига (ПФЛ) да падне ограничаването за броя на картотекираните футболисти в Първа и Втора лига, които не са жители на Европейския съюз.

До момента имаше ограничаване професионалните ни клубове да картотекират до петима чужденци отвън Европейски Съюз. До скоро единствено трима от тях имаха право по едно и също време да са в игра за един тим, само че този таван бе вдигнат и БФС бе разрешил и на петимата вероятни чужденци отвън Европейски Съюз да играят. Сега и тази спънка е вдигната. Остава само ограничаването клубовете да употребяват до 20 футболисти, които не са юноши на съответния клуб или българи. Така че от този уикенд клубовете от Първа лига могат да употребяват до 20 играчи, отвън Европейски Съюз, в случай че имат толкоз налични.

Тези във Втора лига пък могат да употребяват до петима отвън Европейски Съюз. До момента втородивизионните клубове нямаха право да картотекират нито един състезател отвън Европейски Съюз, в случай че не става въпрос за дублиращ тим на някой от елитните клубове. В подобен случай бе позволено най-много до 1 чужденец отвън Европейски Съюз в игра.

Подобно решение никога не кореспондира с уверенията на управлението на БФС, че ще се стреми към подкрепяне на развиването и лансирането на млади български футболисти. Но пък взетото от Изпълкома решение е добре пристигнало за огромните клубове. " Лудогорец " да вземем за пример (б.ред. - чийто притежател Кирил Домусчиев е член на Изпълкома) притегли през зимната пауза аржентинеца Матиас Тисера, с което чужденците, които нямат паспорти на жители на Европейски Съюз, в клуба към този момент са тъкмо петима (заедно с анголеца Шоу, бразилците Алекс Сантана и Рик и ганаеца Бернард Текпетей). " ЦСКА-София " пък се укрепи с колумбиеца Браян Морено Алварес  и бразилеца Маурисио Гарсес, като по този начин чужденците отвън Европейски Съюз в отбора са също петима (другите са еквадорецът Жорди Кайседо, ганаецът Бисмарк Чарлс и бразилецът Жеферсон).

" Това е едно доста неверно решение! Много неверно ", разяснява пред " Спортал " президентът на " Славия " Венцеслав Стефанов. Той участва на въпросното съвещание в качеството си на някогашен член на Изпълкома, без някъде да бъде конкретизирано за какво е било належащо да се явят и членове на предходния Изпълнителен комитет.

 

ДРУГИЯТ СКАНДАЛЕН МОМЕНТ

Това решение става още по-странно, поради обстоятелството, че то не беше оповестено на уеб страницата на БФС измежду взетите на съвещанието решения, макар своята неоспорима значимост. Но премахването на лимита от петима  чужденци отвън Европейски Съюз в Първа лига е станало точно на сбирката на Изпълкома в понеделник. И това излиза наяве от разпратените до професионалните клубове писма.

В допълнение идва и това, че самото съвещание на Изпълкома се организира без авансово уведомяване до медиите, каквато процедура нормално съблюдава БФС, въпреки да не е длъжен за това. По неофициална информация в дневния ред е имало точка за идния конгрес на 18 март. Но тя или не е прегледана, или е имало разискване по тематиката, само че обществеността и медиите не са известени за това. И тези смущаващи моменти са камъни в градината на управлението на футболния съюз, отпред с президента Борислав Михайлов, които обещаваха цялостна бистрота при дейностите си.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР