Републикански конгресмен предлага да се пратят американски войски в Източна

...
Републикански конгресмен предлага да се пратят американски войски в Източна
Коментари Харесай

Конгресмен от САЩ: Путин мисли, че не сме сериозни. Да пратим войски в България, Румъния, Полша и Прибалтика

Републикански конгресмен предлага да се пратят американски войски в Източна Европа.

Влиятелен американски конгресмен насочи апел в България да се проведат взаимни учения на натовските сили, с цел да бъде насочен явен сигнал към съветския президент Владимир Путин, че Съединени американски щати са съществени в желанията си да защитят Източна Европа от експанзията му.

Това се случва на фона на скупчването на 100 000 съветски бойци покрай Украйна, съобщи „ Ню Йорк Таймс ”, написа Факти.

„ Нуждаем се от взаимни учения в Полша, балтийските страни, Румъния, България, с цел да покажем на Путин, че сме съществени. В момента той не вижда, че сме съществени ”, съобщи Майкъл Маккол, републикански представител на Тексас в Камарата на представителите на Съединени американски щати, който оглавява и Комисията по външни работи към Камарата. По думите му Съединените щати би трябвало да организират повече военни учения с тези страни.

„ Ню Йорк Таймс ” съобщи, че американският президент Джо Байдън обмисля разполагането на няколко хиляди американски бойци, военни кораби и самолети в Балтийските страни и Източна Европа. Този ход ще алармира за сериозен поврат в администрацията на Байдън, която до неотдавна заемаше сдържана позиция във връзка с Украйна, от боязън да не предизвика Русия да нападне своята съседка, която не е член на НАТО. Но защото Путин ускори своите заплашителни дейности по отношение на Украйна и договарянията сред американски и съветски дипломати не реализираха пробив, в този момент администрацията на Байдън обръща тил на тактиката да не предизвика Москва. Служители на Пентагона са показали на Байдън няколко благоприятни условия за дислоциране на американски войски в Източна Европа и Прибалтика. Обсъжда се изпращането на 1000 – 5000 американски бойци в източноевропейските страни, само че броят им може да се усили десетократно, в случай че нещата се влошат, написа „ Ню Йорк Таймс ”.

Очаква се Байдън да вземе решение до края на тази седмица. Нито една от военните варианти, които се преглеждат, не включва разполагане на американски войски в самата Украйна. Дискусиите се състоят на фона на нареждането на Държавния департамент всички членове на фамилиите на чиновниците на американското посолство в Киев да изоставен Украйна, базирайки се на опасността от съветски военни дейности. Припомняме, че през предходната седмица Русия изискат от НАТО да се изтегли от България и Румъния - искане, което незабавно беше отхвърлено. Кремъл се пробва да изнудва НАТО да се изтегли от Източна Европа, както и да наложи несъгласие за приемането на страни като Украйна и Грузия в Алианса. Западните страни обаче показаха на Путин, че всяка една суверенна страна може сама да дефинира бъдещето си и няма да се поддаде на изнудване.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР