Република Северна Македония започна . В срещата са участвали вицепремиерът

...
Република Северна Македония започна . В срещата са участвали вицепремиерът
Коментари Харесай

В Брюксел започна скринингът на Северна Македония преди преговорите с ЕС

Република Северна Македония стартира. В срещата са взели участие вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич и министърът на външните работи Буяр Османи, оповестиха от секретариата по европейски въпроси.

Според Маричич, 21 години след подписването на Споразумението за асоцииране и стабилизиране и 17 години като страна кандидатка за Европейски Съюз, " с днешната среща за пускане на процеса на скрининг страната навлиза в последния стадий от пътя си към пълноправно участие в Европейски Съюз ".

" Ще насочим напъните си към обезпечаване на гладкото протичане на преговорния развой във всички неговите аспекти посредством активизиране на администрацията, тъй като тя се смята за дирек на този развой. През идващите седмици ще завършваме преразглеждането на актовете за структурата за договаряния от 2019 година и ще го използван. Процесът на присъединение изисква цялостна ангажираност, само че ние знаем, че няма да бъдем сами в това пътешестване. Разчитаме на поддръжката на Комисията и нейните служби, като наши сътрудници, които ще дават насоки и препоръки в процеса, и ще поставим всички старания, с цел да осигурим безпрепятствено протичане на преговорния развой във всичките му аспекти ", е споделил Маричич, представен от Секретариата по европейски въпроси в Северна Македония.

В обръщението си към учредителната среща за процеса на скрининг министърът на външните работи Буяр Османи е показал, че страната стартира последната фаза от постигането на първия външнополитически приоритет на страната - пълноправното участие в Европейски Съюз.

" Най-после започваме надпреварата от стартова позиция и оттук насетне ще зависи от нашите сили и благоприятни условия да работим безрезервно, до момента в който осъществим нужните условия за влизане в европейското семейство, към което принадлежим ", е споделил Османи.

Правителството в Република Северна Македония има вяра, че новата методология, утвърдена през март 2022 година, ще даде нов подтик на договарянията за присъединение и ще удостовери уговорката на Съюза към политиката на разширение дружно с уговорките, поети в Солунския дневен ред и последващите заявления от София, Загреб и Бърдо, написа в известието.

" В същото време Северна Македония чака новата методика да покаже и потвърди на деяние главната си цел - динамизиране на договарянията за присъединение, ускорена и необратима промяна на нашите общества в изцяло функциониращи демокрации, равностойни на членовете на Съюза, доближаване на нашите стопански системи и понижаване на разлики спрямо тези на страните членки на Европейски Съюз, както на районно, по този начин и на национално равнище. За тази цел държавното управление е предложило през днешния ден да бъдат проведени спомагателни срещи на техническо равнище с представители на администрацията на Северна Македония, на които европейските служби да показват по-подробно по какъв начин ще се ползва новата методология за присъединение ", написа в известието.
Скринингът е техническа интервенция, осъществявана от Европейска комисия, за подготовка на договарянията за участие и съставлява аналитично показване на правото на Европейски Съюз и обстановката в страната претендент по отношение на него. Той има за цел, от една страна, да запознае страните кандидатки с правното завещание на Европейски Съюз и по този метод да ги приготви за договарянията.
От друга страна, задачата е да се даде опция на Европейска комисия и страните членки да оценят степента на подготвеност на страните кандидатки, да бъдат осведомени за бъдещите им проекти и да получат предварителни насоки по въпросите, които ще бъдат най-актуални в договарянията. Като част от формалната делегация на срещата за двустранен скрининг са участвали министърът на вътрешните работи Оливер Спасовски, министърът на културата Бисера Костадиновска-Стойчевска и министърът на осведомителното общество и администрацията Адмирим Алити.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР