Република Северна Македония ще представи протокол 5+1 на България в

...
Република Северна Македония ще представи протокол 5+1 на България в
Коментари Харесай

След срещата ЕС - Западни Балкани: България остава категорична в позицията си за РСМ

Република Северна Македония ще показа протокол 5+1 на България при започване на ноември с гаранции за осъществяване на Договора за другарство и добросъседство. Това разгласи президентът Румен Радев след двустранни срещи с премиера Зоран Заев при посредничеството на Европейска комисия, Съвета, Франция и Германия. Срещата на върха ЕС-Западни Балкани остави вратата за разширение отворена, само че без крайни периоди.

Никакви съответни периоди не бяха поети след срещата. За следващ път проличаха раздялите по тематиката. Франция, Нидерландия, Дания и Белгия са скептиците, които считат, че на този стадий Европейски Съюз не е подготвен да стартира нов развой на разширение.

Австрия, Италия и Балтийските страни не съумяха да убедят България през Германия да каже " Да " за започване на договаряния с Република Северна Македония.

До 1 ч сутринта водачите са дебатирали върху текста на финалната декларация, която съдържа 5 точки и единствено веднъж в нея се загатва думата " разширение ".

Срещите на президента Румен Радев с премиера на РСМ пък са траяли много по-дълго от предстоящото в опит България да промени позицията си по тематиката.

Вижте повече детайлности в директното включване на специфичния делегат на Българска национална телевизия в Словения Александър Марков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР