Република Северна Македония отхвърли предложението на френското председателство за вдигане

...
Република Северна Македония отхвърли предложението на френското председателство за вдигане
Коментари Харесай

Ковачевски постави 5 условия, Рама каза, че България е позор, а духът на разширяване - уродлив

Република Северна Македония отхвърли предлагането на френското председателство за повдигане на ветото за започване на договаряния за участие в Европейския съюз. След срещата на върха Западни Балкани - Европейски съюз в Брюксел министър председателят Димитър Ковачевски съобщи, че предлагането е недопустимо в този вид и сложи 5 условия Скопие да се съгласи на договаряния.

" Тук сме, а договаряния няма " - с тези думи министър председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски откри конференцията, която даде взаимно с албанския си сътрудник Еди Рама и сръбския президент Александър Вучич.

Ковачевски назова България " страна, която е решила да се върне в предишното " и изрично съобщи: " Предложението в такава форма, каквато е сега, е недопустимо за мен, за президента на страната, за държавното управление, за съдружните сътрудници и за жителите на Република Северна Македония ".

Димитър Ковачевски изиска да бъдат изпълнени 5 условия на Скопие и в случай че те бъдат признати, то той ще се включи в диалозите за започване на договаряния до края на френското председателство на Европейски Съюз:

" Ясна дефиниция на македонския език в преговорната рамка и ясна отбрана на македонската еднаквост. Историческите въпроси не могат да бъдат критерии в рамката на договарянията. Преговорите сред Северна Македония и Европейския съюз да стартират преди началото на процеса за конституционните промени за включване на българите, хърватите и черногорците в преамбюла на конституцията “.

И още – Ковачевски изиска " мощни гаранции както от България, по този начин и от Европейския съюз " София да няма нови претенции, разнообразни от контрактуваните в преговорната рамка и двустранния протокол. Който още не е координиран с България, означи той.

" И, несъмнено, всяко решение би трябвало да бъде съветвано с институциите на Република Северна Македония ", съобщи министър председателят на РСМ.

Разочарование към Европейския съюз демонстрираха и другите двама водачи - на Албания и Сърбия. В дните преди срещата на върха Еди Рама предизвести, че в случай че няма повдигане на българското несъгласие, то Тирана ще изиска да бъде отделена от Скопие по пътя към европейското участие. Днес Рама не разяснява това, вместо това назова дейностите на страната ни " българска полуда " и повтори:

" България е срам, само че не е единствено България. Причината е уродливия дух на разширението, изцяло недъгав. Този дух от споделена визия на една общественост се трансформира в похитен автомобил от една държава-членка. И видяхме - всякога, когато нещо се случи в тази държава-членка, автомобилът се пуска в придвижване ".

Пресконференция след срещата на върха на Западни Балкани - Европейски Съюз трябваше да дадат и ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен, само че тя беше анулирана.

В отговор на журналистически въпрос Рама, Ковачевски и Вучич обявиха, че двамата европейски водачи са били доста разочаровани и надълбоко тъжни от неналичието на пробив.

Димитър Ковачевски се обърна и към жителите на Република Северна Македония, които посъветва да са спокойни: " Ние направихме всичко, в този момент на ход е Европейският съюз ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР