Република България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела

...
Република България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела
Коментари Харесай

България се присъедини към Декларацията за тройно увеличаване дела на ядрената енергия


Република България се причисли към Декларацията за тройно увеличение каузи на нуклеарната сила. В декларацията се акцентира значимата роля на нуклеарната енергетика за постигането на въглеродна индиферентност и се означават резултатите от разбора на Междуправителствения панел по изменение на климата, които демонстрират, че нуклеарните мощности в международен мащаб следва да се утраят в интервала от 2020 година до 2050 година за ограничение на повишението на междинната температура на повърхността на Земята до 1,5° С, оповестиха от държавната пресслужба.

Предвижда се Декларацията да бъде публично показана на особено събитие на най-високо равнище с присъединяване на държавните водачи или ръководители на делегации на подкрепилите документа страни на 2 декември 2023 година, в границите на СОР-28 в Дубай.

Участниците в Декларацията се ангажират да подхващат дейности на национално равнище, с цел да се подсигурява, че атомните електроцентрали се експлоатират отговорно и в сходство с най-високите стандарти за сигурност, резистентност, сигурност и неразпространение, както и да активизират вложения в региона на нуклеарната енергетика, в това число посредством новаторски механизми за финансиране. Отправя се и покана към интернационалните финансови институции да предизвикват включването на нуклеарната сила в политиките на своите организации за енергийно кредитиране.

Предложената декларация за тройно увеличение каузи на нуклеарната сила е в сходство с енергийната политика на Република България и дейните дейности на българското държавно управление за създаване на блок 7 и 8 на АЕЦ „ Козлодуй “, в осъществяване на Протоколно решение N0 48 на Министерския съвет.

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР