Репортери без граници обявиха, че са завели наказателно дело в

...
Репортери без граници обявиха, че са завели наказателно дело в
Коментари Харесай

Репортери без граници съдят Мохамед бин Салман в Германия заради Кашоги

" Репортери без граници " оповестиха, че са завели наказателно дело в немски съд против саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман за " закононарушения против човечеството " по отношение на убийството на журналиста Джамал Кашоги, съобщи " Франс прес ".

В жалбата, в която се желае следствие от прокурори според законите на Германия за интернационална пълномощия, се упреква Саудитска Арабия в гонене на Кашоги, който беше погубен в саудитското консулство в Истанбул през октомври 2018 година, както и десетки други публицисти.

Това се случва, откакто предходната седмица Съединени американски щати разгласиха разкрит отчет на Централно разузнавателно управление на САЩ, в който се показва, че принц Мохамед е одобрил убийството през 2018 година на Кашоги, който беше и американски жител и колумнист в авторитетното издание " Вашингтон пост ".

Саудитските управляващи отхвърлиха отчета, настоявайки, че Кашоги е бил погубен в несъгласувана със саудитските управляващи интервенция, в това число с престолонаследника.

Ала " Репортери без граници " оповестиха, че са събрали доказателства за " държавна политика за атакуване и смълчаване на публицисти ", които са внесли във федералния съд в немския град Карлсруе през вчерашния ден.

В отчета им се разказват делата на 34 други публицисти, които са били затворени в Саудитска Арабия, в това число блогърът Раиф Бадауи, който е затворен в родината си от 2012 година по обвиняване в " засегнатост на исляма ".

" Призоваваме немския прокурор да вземе позиция ", съобщи в изказване Кристоф Делоар, общоприет секретар на наблюдателния куп, прочут с френския си акроним RSF.

" Никой не би трябвало да бъде над интернационалното право, изключително когато са заложени закононарушения от човечеството ", сподели той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР