Репортерът на БНТ Елиана Димитрова изтегли тази сутрин вариант 1.

...
Репортерът на БНТ Елиана Димитрова изтегли тази сутрин вариант 1.
Коментари Харесай

Вариант 1 се падна на матурата по избор

Репортерът на Българска национална телевизия Елиана Димитрова изтегли тази заран вид 1 . Близо 42 хиляди зрелостници ще се явят на втората матура по избираем предмет. Държавният зрелостен изпит за всички стартира от 8 часа и ще се организира в общо 608 учебни заведения в страната. Мерките за сигурност са затегнати и включват видеонаблюдение в класните стаи.

Тази година британският език измества дългогодишния отличник в желанията на зрелостниците за втора матура – географията. 14 612 възпитаници ще се явят на изпит по желания непознат език. Следващият най-желан предмет е биологията. Матура по него ще положат близо 11 хиляди възпитаници. Подобна е броя и на предпочелите в дипломата им за приблизително обучение вместо оценка от втора матура да се запише средноаритметичната оценка от изпитите по доктрина и процедура на специалността, изучавана в професионална гимназия.

Географията, която дълги години окупира върха като най-предпочитан предмет за втора матура, тази година отива на трето място. Следват философията и математиката, а едвам след тях се подреждат историята и немският език. А за матурата по избор, която ще се организира сред 28 и 31 май, заявление за присъединяване са декларирали 888 възпитаници. Квесторите ще обезпечават пропускателния режим на входа на всяко едно от учебните заведения. Учениците би трябвало да носят персонална карта и служебна записка за допускане.

В класните стаи се обезпечават двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни такива. Зрелостниците ще сядат на тъкмо избраните за тях места в залите. Министерството на образованието и науката е подхванало нужните ограничения за безпроблемното осъществяване на всички изпити, като с изключение на квестори за естественото протичане на изпитния ден във всички зали е обезпечено и видеонаблюдение, с цел да няма опити за преписване.

ИЗточник: Канал 3
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР