Репортаж на ГЕОРГИ ГАНЕВ Няма начин училище, в което и ученици,

...
Репортаж на ГЕОРГИ ГАНЕВ
Няма начин училище, в което и ученици,
Коментари Харесай

Ден на самоуправлението в СУ Л. Каравелов

Репортаж на ГЕОРГИ ГАНЕВ

Няма метод учебно заведение, в което и възпитаници, и учители усещат всеки делник като празник, да не сътвори нещо красиво и запаметяващо се на самия празник – мислех си, до момента в който крачех към едно райско кътче в Пловдив, двора на СУ „ Любен Каравелов ”. Петък, 21 април – Международен ден на Земята, само че по-важното – Ден на ученическото самоуправление. Ден на непринудено „ абдикиране от властта ” на управлението и поемането й от учениците, пък въпреки и за няколко часа – да покажат какво могат, разгръщайки креативния си дух, само че и да почувстват отговорността бъдещето да зависи от тяхната работа в сегашното. И може би най-важното – да се слагат на мястото на своите учители, осъзнавайки тихото великолепие на техния всекидневен труд. А дали той няма да се трансформира в житейска орис за някои от самите тях?

Обичам това учебно заведение още отпреди 20 години, когато бях преподавател по британски език в него. Виждах по какъв начин се трансформира през времето, трансформирайки се в съвременно и мощно гнездо за дарования, от което изхвърчат бъдещите крепители на националния ни дух, пазителите на българския фолклор и обичаи. Само месец преди този момент – в първия ден на пролетта 21 март, бях претърпял нещо красиво и в този момент желаех да отбележа този дребен персонален „ празник ” с още едно красиво прекарване. И дано кажа незабавно: учениците от СУ „ Любен Каравелов ” изцяло оправдаха упованията ми.

След третия образователен час те извършиха двора, подредиха се по класове и пред всеки клас застанаха не учители, а учениците, определени да бъдат класни ръководители. Една красива и авторитетна с държанието си дамска тройка от 12 „ а ” клас беше на път да поеме властта: Магдалена Николова – Директор, Габриела Комитова – Заместник шеф по образователната активност, и Цветомира Димитрова – Заместник-директор по учебно-творческата активност. Те щяха да управляват едно общо, екипно дело – да слагат началото на поредност от значими събития и тържества, с които да бъдат показани резултатите от техния труд и достижения.

Кратка, само че впечатляваща беше церемонията, с която символичния ключ на учебното заведение беше връчен на ученическото управление от Директора госпожа Славка Щерева и нейния екип. В словото на госпожа Щерева водещото обръщение беше нейното доверие в учениците и упованията й, че те ще усетят в цялостна степен отговорността да бъдат водачи, пък въпреки и за малко. Директорът „ за един ден ” Магдалена Николова благодари и взе в ръка ключа за учебното заведение, като че ли с цел да отключи с него една феерична стратегия, усърдно готова от възпитаници и учители.

Започна се с четвъртия образователен час, в който педагогичен консултант стана Виктория Трънкова от 12 „ а ” клас, а Хени Минкова и Вероника Христова от същия клас се вживяха в ролята на медицински фелдшери. Аделина Налбантова от 11 „ а ” клас беше секретар, Христо Димов от 11 „ б ” – защита, Деляна Манева от 10 „ а ” – хазаин, Дияна Калофова от 9 „ а ” – логопед, и Теодора Бонева от същия клас – ресурсен преподавател. В класните стаи възпитаници се трансфораха в учители и изнесоха усърдно готови уроци.

След четвъртия час празникът продължи на двора с еко-ревю на подготвени модели. Отговорникът за подреждането им Лия Инграм от 9 „ а ” клас вещо ръководеше дефилето, в което се показаха Рая Шопова от 7 „ а ”, Снежанка и четирите джуджета от 8 „ б ”, Илиян Димитров от 6 „ а ”, Мая Иванова от 9 „ б ”, Кристияна Генчева и Илиес М Барки от 10 “а ”, Ема Яковска от 8 „ а ”, Ема Игнатова от 5 „ б ”. Като край на стилното еко-шоу Инна Кирякова показа модел, направен от 9 „ а ” клас.

Моделите бяха оценени от специфична комисия в състав: Хр. Христова, Александра Хаджийска и Ренета Плачкова от 10 „ а ” клас.

Последва показване на плакати на тематика „ Ден на Земята ”. На стативи учениците бяха подредили своята художествена продукция от произведения на изобразителното изкуство, а оценката за тях беше отговорност на специфична комисия, в чийто състав влизаха Стоил Манолчев, Тодор Тодоров и Даниел Делчевски от 6 „ а ” клас. Ще се въздържа в този момент да загатвам имената на тези надарени деца, тъй като ги поканих да покажем изложбата им в центъра на Пловдив на 4 май, когато ще открия своята книжарница „ Белият вълк ” – в анонса за това събитие ще уважа труда им по отговарящ метод.

Кулминацията на този впечатляващ училищен празник настъпи с представянето на най-хубавите осъществявания от шоуто на гениите. На спонтанната сцена демонстрираха своите благоприятни условия в изкуството дует „ Народна китка ” – Ани Зипова и Амелия Николова от 5 „ а ” клас, тамбура – Илиян Димитров от 6 „ а ”, с танц се показа Фани от 5 „ а ”. Последваха осъществявания на триото Габриела Лалева, Симон Димова и Мария Плякова от 6 „ а ”, на Лъчезар Славков от 5 „ б ” – китара, и на Нелина Орашъкова и Малин Джамбов – танц.

В края на тази поредност от вълнуващи за възпитаници, учители и аудитория прекарвания водещите оповестиха наградените възпитаници от другите области, а госпожа Щерева връчи премиите. Този динамичен и прочувствен ден беше на път да завърши, донасяйки наслада и задоволство на своите основатели. Предстоеше ученическият управителен екип да върне пълномощията на учебното управление.

Снимки: МАРТИН  ДЖАМБАЗОВ
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР