Репликата на Антон Тодоров може да бъде считана за косвено

...
Репликата на Антон Тодоров може да бъде считана за косвено
Коментари Харесай

За какво е скандалът, който доведе до оставката на Антон Тодоров

Репликата на Антон Тодоров може да бъде считана за индиректно самопризнание, че хора във властта упражняват напън в медиите за премахване на неуместни публицисти

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Антон Тодоров подаде оставка като народен представител
9 окт 2017
Валери Симеонов даде ултиматум на медии да му се извинят

След като заплаши водещия от " Нова " Виктор Николаев, че в случай че реши, може да му спретне един " Викторгейт ", вицепремиерът се разгласи за жертва на " клеветническа акция "
8 окт 2017
Комисията по досиетата: завръщане в бъдещето

Модернизирането й може да извади още истини за закононарушенията на Българска комунистическа партия и да върне на хората част от чувството за правдивост
6 окт 2017
Когато властта заплашва публицисти в ефир

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът Симеонов в една заран подсетиха на журналиста от Нова телевизия Виктор Николаев за какво е самичък в студиото, без Анна Цолова
6 окт 2017
ГЕРБ анулира процедурата за нова комисия по досиетата

Партията се отхвърли от кандидатурата на скандалния народен представител Антон Тодоров за ръководител и се разгласи за необятен публичен спор
2 окт 2017 Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров в понеделник подаде оставка поради продължаващия към този момент четвърти ден скандал, в който той е основен воин. Повод за него стана присъединяване му в " Нова телевизия ", където той си разреши да репликира водещия Виктор Николаев, че ще му се случи същото като на неговата колежка Анна Цолова, която бе свалена от ефир наскоро. Много публицисти (включително от " Капитал " ) видяха в изявлението на политика по едно и също време самопризнание, че властта може да уволнява неуместни публицисти, както и опасност, че ще продължи да го прави.
Ако сте се изгубили в тематиката, ви предлагаме малко резюме, тъй че да си съставите по-лесно мнение по нея.

Как стартира всичко?
В изявление за предаването " Здравей, България " по " Нова тв " предишния петък оттегленият като претендент за ръководител на Комисията по досиетата Антон Тодоров беше предизвикан с въпроса дали решението за договаряния с компанията " Грипен " за изтребители е взето от " една тайфа, която желае да вземе 1.5 милиарда лева ". Препратката към книгата " Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите ", която Тодоров написа преди 4 години в рецензия против актуалната си партия и нейните водачи (вижте за нея по-долу), вбеси политолога.
" Много мощни думи употребявате, ще ви изядат хляба. Вече изядоха хляба на колежката ви - и тя беше тръгнала малко в някаква посока, само че нещо виждам, че липсва столчето й " - насочи недвусмислена опасност към журналиста депутатът от ГЕРБ, говорейки за отдръпването на Анна Цолова от утринния блок. Преди месец " Нова тв " ненадейно разгласи, че тя няма повече да партнира на Николаев, а ще прави лично предаване. Решението беше обяснено с от дълго време подготвян план, макар че Цолова фигурираше в заставките на " Здравей, България " за новия сезон.

А за какво това подхвърляне е толкоз внимателно?
Защото българската публицистика и в частност " Нова тв " от дълго време получава открити закани и предизвестия от политици. Случаят с Виктор Николаев е следващият. Спомнете си свалените карикатури на художника Чавдар Николов от уеб страницата на медията. Тогава най-често иронизираният от него облик бе този на премиера Бойко Борисов. Едва ли сте не запомнили и поздрава на депутата от Движение за права и свободи Йордан Цонев в студиото на " Здравей, България ", когато Николаев още водеше с екранната си партньорка Ана Цолова. " Делян Пеевски ви изпраща доста поздрави и ви пожелава креативен триумфи... " Няколко месеца по-късно Цолова беше свалена от ефира.

А Анна Цолова в действителност ли беше махната от екрана поради позицията и въпросите си?
Истината е, че без самата Цолова или нейните сътрудници да потвърдят тази теза, тя остава единствено в сфертата на догадките. Свалянето й от ефир пристигна две-три седмици откакто Николай Бареков (изпълнявал редица поръчки за Цветан Василев и Делян Пеевски) стартира да води против нея очерняща акция. Срещу евродепутата има едно досъдебно произвеждане, обвързвано с финансирането на политическия му план с пари от КТБ. Прокуратурата към този момент трета година не внася обвиняване против него, само че за сметка на това той е извънредно деен против съперниците на Пеевски.
По време на офанзивата му против Цолова в нейна поддръжка излязоха заявления на Асоциацията на радио- и телевизионните оператори и на Асоциацията на европейските публицисти. Самата тя разгласява мощно изказване в своя отбрана и сподели, че в проблема с Бареков ще потърси правдивост в съда. Странно обаче в тази обстановка нейните работодатели от " Нова тв " не излязоха с позиция. А тя въпреки всичко беше от знаковите имена на медията и част от едно от най-гледаните излъчвания в ефир.

Защо Антон Тодоров атакува по този начин Виктор Николаев?
Ако ръководещите имат система за напън над медиите, тя не се командва от Антон Тодоров. Неговата имитация в ефира против Виктор Николаев е по-скоро заяждане, в сравнение с желание, което самият Тодоров може да реализира. В същото време обаче опасността, отправена от представител на ръководещите, е и индиректно самопризнание за две неща. Първо, че Анна Цолова е свалена от ефир, тъй като задава неуместни въпроси, и второ, че това е станало под напън от хора във властта.

Кой беше Антон Тодоров?
Антон Тодоров се появи по-активно в публичността преди няколко години, като носеше гордо етикета " проверяващ политолог ". Той лансираше изследвания, в които се смесваха истини и полуистини с почтено манипулативни изказвания. По време на държавното управление на Орешарски, когато Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи (заедно с Цветан Цветанов и Делян Пеевски) бяха повели тотална война против Бойко Борисов, Тодоров се включи в акцията, като написа книгата си " Шайка " - комбинация от истини, полуистини и клюки против ГЕРБ.

А за какво изобщо е народен представител от ГЕРБ?
За това по какъв начин той направи това зрелищно морално салто има едно евентуално пояснение. В някакъв миг евентуално Борисов е решил, че както във футбола има потребност от бранители, които да могат да осакатят съперника, по този начин и в политиката трябват хора, които да плюят, клеветят, мачкат и унижават. " Предложението да стана част от гражданската квота на ГЕРБ и да вляза в листите за идните избори пристигна персонално от Бойко Борисов. Работя с този човек като другар от повече от две години, помагал съм да се стопират някои проблематични хора, които носят корупционен шлейф ", споделя самият Тодоров.

Оставката му ще успокои ли ситуацията?
Едва ли. Защото в абсурда се намеси и вицепремиерът Валери Симеонов, който освен няма желание да напуща държавното управление, само че и заплаши няколко медии със съд. В сряда от 9:00 ч пред Министерския съвет е проведен Протест в отбрана на публицистиката от Асоциацията на европейските публицисти в България във връзка държанието на двамата политици в студиото на " Нова ".

Как се включи Валери Симеонов?
Той също загатна пред водещия на " Нова телевизия " случая със свалянето от ефир на Цолова и в подтекста на изявлението на Антон Тодоров това прозвуча като продължение на опасността. В интерес на истината Симеонов надали е имал поради същото, само че казусът при него се задълбочи по-късно. Недоволен от рецензиите на медиите, вицепремиерът им даде 24 часа, с цел да се извинят. След това той заплаши, че ще заведе правосъдни каузи против тях, а в понеделник изясни и че страната би трябвало да спре финансирането с европроекти за " Нова ". Така той удостовери сериозните съмнения, че средствата от еврофондовете се употребяват за напън от страна на страната.

Какъв е коментарът на " Капитал "?
Случилото се е нагла проява на подкрепяната от ГЕРБ политика медиите и публицистите да се мачкат, в случай че не следват комфортна на властта политика. През всички години, когато на власт е Бойко Борисов, свободата на медиите се срутва трагично. През 2006 година България заемаше 35-ото място измежду европейските страни по независимост на изложение в годишната ранглиста на " Репортери без граници ". Единадесет години по късно - през 2017 година, към този момент сме на 109-ото място.

Според изследване на немската фондация " Конрад Аденауер " и фондация " Медийна народна власт " едвам всеки шести българин (17%) има вяра в независимостта на медиите в България. Доверието в тях остава обезпокоително ниско, като 59% от жителите настояват, че те са подвластни от политическите и бизнес ползи на издателите си.
Арогантното държание на Антон Тодоров и непремереното включване на Валери Симеонов бележат нов стадий в срутва на медийната независимост. Досега политиците разбираха, че да контролираш и заплашваш медиите е нещо неправилно, което следва да се прави скрито - с подмятания по кьошетата. Сега контролът на властта върху медиите желае да се институционализира, все едно е нещо изцяло обикновено. Заплахите и саморазправите към този момент могат да се правят напълно нахално.

Оставката на Тодоров (ако бъде приета) може да успокои единствено ненапълно и единствено краткотрайно ситуацията. Тя няма да реши казуса с огромния брой медии, които се управляват от Пеевски и които екзекутират обществено всеки отстъпник, нито това, че еврофондовете се употребяват за пазаруване на медиен комфорт, или който и да е от проблемите, които се появиха през последните години.

Има ли добра вест?
Да. Реакцията против всичко това демонстрира, че медиите не са изцяло смазани и към момента имат някакъв имунитет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР