Рени Гайтанджиева, по-известна като фолкпееицата Рени, има издадени 7 албума

...
Рени Гайтанджиева, по-известна като фолкпееицата Рени, има издадени 7 албума
Коментари Харесай

Рени: Щях да съм първата попфолк певица у нас, ако бях приела неприлично предложение

Рени Гайтанджиева, по-известна като фолкпееицата Рени, има издадени 7 албума на български и една двойна компилация. Получава номинации за певица и ария на десетилетието. Издава и 4 албума на сръбски, продуцирани от компанията на Лепа Брена „ Гранд Прадакшън “. Успехите и в Сърбия са ненадминати от друга чужденка. Била е като подгряващ реализатор на самата Лепа Брена на  нейни   концерти Вече  35  години   е   на   сцената   и   продължава   да   твори .

Ето какво споделя певицата в изявление за „ България Днес “.

-Забелязва се, че през последната година сте много продуктивна. Какво се крие зад музата ви?

-Винаги съм изпълнена с готовност да работя и да веселя своята аудитория. Когато човек е благополучен, това му дава тласък да върви напред, да твори, а когато е и влюбен - да лети. Моята А колежка Деси Слава ми сподели, че има ария по нейна музика, която ще ми пасне. Първоначалният план беше да запиша солов сингъл, само че по време на записите Деси Слава пристигна в студиото и се роди непринудено концепцията да създадем песента дружно. Така се получи хитовото парче „ Утре отново ела “. Дуетът ни пожъна огромен триумф и от седмици е по първите места в родните ранглисти.

-Казвате, че в последно време музиката е станала много нападателна. Защо?

-Нашият род доста се промени през годините. Да, обикновено е да се развива, само че към днешна дата значително изгуби образа си. Така или другояче аз също се старая да съм настояща, когато сервирам нова музика, само че в това време се пробвам да запазя същинското фолкзвучене. Агресията в музиката идва от самите текстове, които са за разлъка, за възмездие, за невярност. Хората даже и да желаят да слушат попфолк с позитивно обръщение, в днешни дни не могат. Това е и повода да се слушат толкоз доста ретро фолкпарчетата.

-Тази година се навършват 35 години, откогато сте на сцена. Труден ли беше пътят дотук?

-Имало е доста моменти, в които не ми е било елементарно, само че в последна сметка, в случай че е елементарно - не е забавно. През годините претърпях доста трансформации - като музикален хамелеон съм. В края на 90-те започнах да извършвам и сръбски песни. Малко по-късно направих летящ старт и в попфолка у нас. Буквално се разкъсвах сред България и Сърбия. Независимо от възходите и паденията аз оцелях и не преставам да създавам сполучливо.

-Как Лепа Брена ви подари ария за дует с Орлин Горанов?

-Първият ми албум в Сърбия имаше свръхестествен триумф и ми донесе премията „ Най-проспериращ реализатор “ на компанията  на Лепа Брена. В този  момент пристигна предлагането за тази ария от сръбската легенда. Това е солова ария от нейния репертоар, само че концепцията е била тя да бъде дует сред поп и фолкизпълнител. За страдание не са съумели да я осъществят. Тогава Брена ми подари тази ария с изискването да я направя на български език с нашия най-хубав поп артист. Още щом получих песента, знаех, че ще се спра на Орлин Горанов.

-Бяхте беквокал в дует „ Ритон “. Как се случи, че избягахте от попа и добавихте едно фолк?

-Ще кажа нещо, което до момента не съм споменавала в изявление. Аз получих своето първо предложение да слага началото на този род доста преди да се появи попфолкът у нас. Това се случи при започване на 90-те години. Тогава един от видните текстописци ме видя и ми насочи предложение да обсъдим моето креативно бъдеще. Бях извънредно щастлива. В един миг въпросният господин сподели: „ А това, че ще имаме интимни връзки, да не те тормози “. Всичко се срина тъкмо за момент, аз си взех чантата и напуснах заведението. Малко по-късно започнаха уговорките ми в чужбина и напуснах България. През 1998 година взех решение да запиша няколко песни в студио, с цел да имам професионални записи, които един ден да пусна на бъдещите си деца. Докато пеех в студиото, инцидентно мина моят някогашен продуцент, който видя капацитета ми, и получих предложение да протоколирам в неговата компания и да издавам неща за българския пазар.

-Пели сте за Георги Илиев преди време. Какви са ви усещанията от него?

-До оня миг само бях чувала истории и митове, защото занапред се установявах назад в България. Тогава ме поканиха да пея на частно празненство на Жоро Илиев в заведението му в Бургас. От музикалната компания, която ме издаваше, ме увериха, че няма мотив за терзание. Точно тогава си бях купила апартамент в София и имах потребност от пари за ремонта. Така че се съгласих. Нямах визия по какъв начин наподобява Жоро Илиев и помолих един от музикантите да ми го покаже. Докато пеех, музикантът ме сръчка, с цел да ми го уточни, и бях прелестно сюрпризирана, тъй като Жоро Илиев беше доста добре комплициран мъж. Той се държеше на състояние, беше същински благородник.

-В едно предаване казахте, че сте си платили част от жилището с приходите от присъединяване. Много ли бяха?

-Не мисля, че е толкоз значимо дали са били доста, само че бяха задоволително, с цел да завърша ремонта й да се нанеса. Помня, че защитата носеше куфарче с пари на присъединяване й откакто то свършеше, отиваше да вземе ново.

-Загубили сте връзката с огромния си наследник. Какво стана?

-Това е най-голямата ми болежка. Имахме извънредно мощна връзка между тях. Той идваше на участия с мен и съм го викала на сцената. Като всеки родител се стараех нищо да не му липсва и да има нехайно детство. Навремето ограничих изявите си, даже в Сърбия, с цел да мога да му отстранявам повече внимание и грижи. Заради децата си отпътувах и в Израел за 4 години. Но с настъпването на пубертета огромният ми наследник радикално се промени. Започнаха проблемите в учебно заведение, да не се прибира в точния момент, острият език. Като самотна майка се пробвах да бъда строга, с цел да се оправя с това държание, само че не съумях. Баща му употребява момента и насърчи държанието му, без да осъзнава, че го насочва към бездна. Искайки да накаже мен, той употребява детето ни като оръжие. Още до момента в който Борис, синът ми, беше на 16 години, някогашният ми брачен партньор му нае квартира и го подтикна да се изнесе от нас. Даваше му пари, не упражняваше никакъв надзор, в противен случай - стимулираше неприятния път, по който вървеше той.

-Искал е да го праща в казарма в Израел. Как се справихте с това?

-Ами не съм се справила. Не утвърждавам желанията на татко му, още повече в този момент, когато има спор там. Обзета съм от терзания непрекъснато и единственото, за което се апелирам, е детето ми да бъде добре и в сигурност. Той е към този момент пълновръстен и се надявам да си върне разсъдъка. Нямаме с него съвсем никаква връзка, само че съм уверена, че един ден ще ме разбере, когато стане родител.

-Какво бихте създали, с цел да си го върнете?

-Направих, каквото беше по силите ми, с цел да го накарам да разбере, че майката прави всичко не за личното си богатство, а за децата си. Посявах години наред положителната, приемливост, отговорност, само че за жалост материалното и безхаберието взеха връх при него. Така или другояче моята най-голяма опора сега е дребният ми наследник Аспарух. Той учи в спортно учебно заведение и занапред чакам неговите изяви.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР