Ремонтите на язовирите ще се плащат на тъмно, а реалните

...
Ремонтите на язовирите ще се плащат на тъмно, а реалните
Коментари Харесай

ДКК ще харчи непрозрачно 500-те милиона за язовирите

Ремонтите на язовирите ще се заплащат на мрачно, а действителните реализатори ще останат скрити.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Половин милиард - да си харчат

Парите за ремонт на язовирите бяха отпуснати на ДКК без количествено-стойностна сметка за нужните разноски. При разпределянето им може да се заобиколи Закон за обществените поръчки.
20 юли 2018
Трети заместител ще има икономическият министър Емил Караниколов

Назначението ще стане при започване на август, като е допустимо ресорът на новия заместник-министър да са язовирите
17 юли 2018
Ефектът на бумеранга в енергетиката

Производството на ток ще бъде най-трудно, тъкмо кагто има най-голяма потребност от него.
13 юли 2018
Държавата изненадващо изля 500 млн. лева за поправки на язовири

Средствата ще се харчат от непрозрачната " Държавната консолидационна компания ", която е към министъра на стопанската система
11 юли 2018
Държавата продължава да налива пари в един все по-объркан холдинг

Държавната консолидационна компания към икономическото министерство се снабди с поредна несвойнствена компания - " Еко антрацит ", и с нови 55 млн. лева заем от ББР
22 фев 2018
Пеевски овладява постройката на КТБ на бул. " Цар Борис III " в София

Активът е трансфериран от синдиците на КТБ на компания, водеща към депутата
7 яну 2018 Агенцията за публични поръчки не може да каже изрично дали " Държавна консолидационна компания " ЕАД би трябвало да ползва Закона за публичните поръчки, въпреки компанията да е напълно държавна и да се разпорежда с обществени средства. Това излиза наяве от формален отговор на организацията до " Капитал " и на процедура значи, че сумата от 500 млн. лева за ремонт на язовирите, с която държавното управление усили капитала на ДКК, ще бъде изразходвана непрозрачно. Без обществени публични поръчки няма да е ясно кои са определените реализатори, имат ли нужния потенциал, какъв брой пари са им платени, съответни ли са цени на услугите им, имало ли е конкуренция и така нататък Дори дейностите да се разпореждат на лични на ДКК компании като " Еко Антрацит " и " Еко Инженеринг РМ ", каквато информация към този момент се появи, въпросът с качеството и цената на ремонтите остава, най-малкото тъй като те ще употребяват подизпълнители. А политическите назначения през Министерството на стопанската система, което е едноличен притежател на ДКК, хвърлят още по-голяма сянка върху рационалното харчене на въпросния половин милиард лв.. Вече две години тримата мениджъри на новия държавен холдинг-касичка не са се появявали обществено, не са отчитали дейностите си и няма индикации, че идните 500 млн. лева няма да бъдат изхарчени в същата мрачевина.

Всеки самичък взема решение дали да съблюдава Закон за обществените поръчки

В кардиналното мнение на Агенцията за публични поръчки по проблема се показва, че тя като орган по методологията в региона на публичните поръчки, може да подкрепя възложителите, като дава уточнения за вярното схващане на наличието на наредбите и смисъла на нормативните условия. " Преценката дали съответно юридическо лице е възложител по член 5, алинея 2- 4 от Закон за обществените поръчки, и отговорността за нея е на самото лице. Съгласно член 2 от Правилника за използване на Закон за обществените поръчки, то би трябвало да съобрази относими ли са за него условията на закона и в седемдневен период от настъпване на съответното събитие да уведоми АОП за придобиване или изгубване на това качество ", споделя изпълнителният шеф на организацията Миглена Павлова.

В случая обаче е показателно, че за осемте си години битие ДКК няма нито една обществена процедура, а всички нейни търгове и разгласи минават единствено с съобщение на уеб страницата на Министерството на стопанската система, без да се показват определените реализатори или параметрите на договорите им.

Въпрос на пояснение

Според АОП като относима към ДКК би могла да се преглежда хипотезата на член 5, алинея 2, т. 14 от Закон за обществените поръчки - публичноправна организация. В случая под такава се има поради " юридическо лице, основано да задоволява потребности от общ интерес, които нямат търговски или индустриален темперамент ". Т.е. неговата активност не се реализира в естествени пазарни условия, които допускат конкурентна среда и блян към облага. Тук точно е тънкият миг.

Предметът на активност на сдружението е " придобиване, ръководство, оценка и продажба на облигации, отдаване чартърен на недвижими парцели, благосъстоятелност на сдружението, както и всякаква други индустриална и комерсиална активност, незабранена от закона ". Той е пределно общ и АОП показва, че от изброените действия не може да се направи безапелационен извод дали сдружението работи в естествени пазарни условия и конкурентна среда в съответната област, като се стреми към осъществяване на облаги и независимо понасяне на загуби. " Изясняването на този аспект е от значително значение за придобиване на качеството възложител ", споделя Павлова и добавя, че в съответния случай е належащо да се прегледат в действителност реализираните действия, както и да се вземе поради мнение на принципала по отношение на задачата на основаването, изпълняваните политики, управническите стратегии, тактики и други По думите на изпълнителния шеф на АОП следва също да се реши в съответния пазарен сегмент/област дали действат и други търговци, както и какъв дял от този бранш се заема от компанията. " Тези въпроси не са от компетентността на АОП ", се показва в мнението на организацията.

Какво тъкмо е ДКК

Държавната консолидационна компания бе основана от ГЕРБ през 2010 година за парите от приватизация да постъпват в нея вместо в Сребърния фонд. При ръководството на предходния министър на стопанската система Божидар Лукарски обаче в компанията започнаха да се апортират разнородни активи, като тази тактиката се резервира и при настоящия - Емил Караниколов. Резултатът е холдинг, който обгръща всичко - от кисело мляко, вино и розово масло до някогашно летище, военно произвеждане и оръжейна търговия.

ДКК, която е притежател на огромните оръжейни държавни компании като ВМЗ, " Кинтекс " и " Авионамс ", както и на редица други предприятия с атрактивни парцели и бизнес, няма даже интернет уебсайт. След последното нарастване капиталът й е 885 млн. лева, само че тя действително не прави комерсиална активност. Приходите й за 2017 година са 22 млн. лева - от дивиденти (основно от ВМЗ) и лихви. Разходите от 3 млн. лева пък главно са за прехрана на 17-те чиновници, за лизинг на коли и за услуги.

Очевидна е неналичието на потенциал за подготовка и възлагане на ремонтните действия на язовирите, въпреки от икономическото ведомство да настояват, че " ДКК към този момент разполага с експертен съвет, сходен на този, който се изисква от наредбите на признатия Закон за изменение и допълнение на Закона за водите ".

ДКК се управлява от Лъчезар Калбуров, Ясен Спасов и Красимир Тенев - назначени при Божидар Лукарски и възобновени от Емил Караниколов, откакто служебният министър Теодор Седларски ги бе отстранил. Те не са дали нито една конференция или обществен доклад за активността си. На посочения в Търговския указател телефон за контакт на ДКК пък никой не подвига. Под тяхно управление обаче бе продадена постройка от дъщерна компания на ДКК - така наречен Дом на виното, който е част от включения в забранителния лист за приватизация Национален институт за проучване на виното и спиртните питиета. Става дума за терен наоколо до фабриката на " София БТ " на столичния бул. " Цар Борис Трети ". След инспекция се откри, че продажбата е била без търг или конкурс, като покупател е точно " София БТ ", част от свързвания с Делян Пеевски " Булгартабак ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР