Ремонтът на Западен парк започна още през 2017 г. ©

...
Ремонтът на Западен парк започна още през 2017 г. ©
Коментари Харесай

Ремонтът на Западния парк ще се забави, този път заради коронавируса

Ремонтът на " Западен парк " стартира още през 2017 година

© Георги Кожухаров Заместник-кмета на София по екологията Йоана Христова желае да оправдае с ковид забавянето на ремонта на един от най-големите паркове в столицата - Западният. Той стартира още през април 2018 година и трябваше да е приключил юни 2019 година, само че поради неприятен план и проблеми с изпълнителя финалът му беше отлаган няколко пъти. Сега в собствен отчет Христова желае периода на контракта сред общината и Министерството на районното развиване и благоустройството, посредством което се обезпечава финансирането на плана по оперативна стратегия, да бъде продължен до 3 март 2021 година

От репортаж на bTV излиза наяве, че общината е дала тази дата като крайна още в края на предходната година, само че това очевидно не е било утвърдено от общинските съветници. А в този момент измежду аргументите за удължаването на периода се подрежда и забавянето на доставки и материали след оповестяване на изключителното състояние поради ковид. Другите причини са прекъсването на плана поради неточности и промени в капиталовия план, промяна на проектантския екип, въвеждане на етапност и неподходящите атмосферни условия (послужили като опрощение за безконечния ремонт на " Графа " ).

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики " За мен най-скандалното е, че се желае от общинските съветници да подкрепим решение на администрацията от декември 2019 година, обосновано на изключителното състояние от март 2020 година ", разяснява пред " Капитал общинският консултант от " Демократична България " и член на комисията по запазване на околната среда Тома Белев. Подобна беше и обстановката с планувания ремонт на Борисовата година, за който стана ясно, че столичната администрация е кандидатсвала за евросредства, без да има утвърждението на съветниците, а след това желае от тях да гласоподават към този момент направеното. Докладът ще бъде прегледан на комисията по екология в сряда и гласуван на постоянното съвещание в четвъртък.

Въртележка от периоди

Ремонтът на Западния парк стартира още през 2018 година, като тогава кметът Йорданка Фандъкова написа в профила си във Facebook, че " срокът за осъществяване е 10 месеца ". После четири пъти беше поискана пролонгация поради неприятния план и проблеми с изпълнителя " Галчев инженеринг ".

При представянето на столичния бюджет за 2020 година обаче беше обещано друго заричане - тази година ремонтът да бъде финализиран откъм входа при " Люлин ". Сега обаче паркът към момента е в ремонт. " В момента се правят някакви ремонтни действия, само че ремонтът напредва доста много постепенно, като калта, която познаваха посетителите на парка допреди един месец, в този момент е сменена от отъпката баластра като основа за алеите ", разяснява Белев положението на парка в този момент.

Независимият общински консултант Борис Бонев пък напомни, че е желал неведнъж оставката на зам.-кмета Йоана Христова и ще продължи да я желае, тъй като с " всеки един план потвърждава, че не се оправя със отговорностите си ". " Ремонтът на Западен парк е неуспех с исторически размери. Столичната община носи цялостна отговорност, тъй като планът и всеки един негов подробност минава на координиране точно с нея. Да се оправдават през днешния ден Фандъкова и Христова с фалшив план, неприятно време, а към този момент и с ковид, за забавяне от над година и половина е неприемливо ", съобщи пред " Капитал " Бонев.

Да гласуваме какво?

Забавянето на ремонта в сегашната обстановка е неуместно и от позиция на това, че изключителното състояние даже може да е от изгода - на хората им е неразрешено да влизат в парковете и по този начин няма да пречат на процесите. А това би довело до по-бързи резултати.

Проблемът е, че в тази обстановка общинските съветници са оставени без необикновен избор. Според Белев администрацията е взела решение да разреши на изпълнителя да удължи периода на работата си три пъти и " в този момент сме изправени пред алтернативата или да подкрепим неприятното ръководство на този контракт, или да би трябвало общината да връща милиони левове на Министерство на регионалното развитие и да изплати обезщетение на Галев инженеринг ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР