Ремонтът на компрометираните участъци от оградата на българо-турската граница ще

...
Ремонтът на компрометираните участъци от оградата на българо-турската граница ще
Коментари Харесай

Военни ще ремонтират оградата на българо-турската граница

Ремонтът на компрометираните сектори от оградата на българо-турската граница ще се прави от военнослужещи и ще завърши до края на годината.

Това заяви министърът на вътрешните работи Бойко Рашков, който посети оборудването.

350 военнослужещи дружно с „ Гранична полиция “ охраняват българо-турската граница.

Мигрантският напън сега не е по-съществено друг, в сравнение с от месец-два насам. Няма нещо притеснително, не сме изправени пред напън, който да тревожи изключително доста. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков на " зелената " граница с Турция до свиленградското село Сладун. Той и министърът на защитата Георги Панайотов инспектираха през днешния ден възобновяване на злепоставен сектор от оградата с югоизточната ни съседка на река Фишера.

" Справяме се с мигрантската рецесия. Домовете, с които страната разполага за настаняване на съумелите да обхванат в страната ни, са задоволителни, макар че има леко завишение на броя на настанените в тях, само че към момента има потенциал ", увери Рашков.

На въпрос за обстановката в прилежаща Турция той отговори, че е известно, че в Турция също продължава да се построява ограда и се взимат съответните ограничения за недопускане на мигранти от Афганистан. Рашков посочи, че имаме добра връзка с турските гранични управляващи, а той самият е провел няколко диалога с турския си сътрудник, който е дал увещание, че се прави нужното да не бъдат позволени големи маси от мигранти към нашите граници.

Пробивите по възпрепятстващото оборудване са от години, когато стопани са били регионалните администрации на Бургас, Хасково и Ямбол, уточни Рашков. Той сподели, че е необичайно по какъв начин може да се изостави толкоз скъпо оборудване и напомни, че Народното събрание е дал своя вот 5 милиона лв. за ремонта. " Пет милиона лв., което е два пъти по-евтино в сравнение с коства къщата на един човек в Барселона ", акцентира вътрешният министър.

" Това е образец не по какъв начин се усвояват средства, а по какъв начин се прави работа ", разяснява министърът на защитата Георги Панайотов. Той увери, че започнатата работа ще бъде свършена без никакви злоупотреби и гешефти, и тъй като това е обект на националната сигурност.

На Сухопътните войски са предоставени неотложните ремонтно-възстановителни действия на инженерното оборудване от възпрепятстващ вид по българо-турската граница и прилежащия път. Те се правят по взаимен проект, направен от Главна дирекция " Гранична полиция " и Командването на Сухопътните войски. В осъществяване на проекта от 29 октомври 20 военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк със 7 профилирани машини започнаха работа по възобновяване на целостта на оборудването в региона.

Министърът на защитата Георги Панайотов и министърът на вътрешните работи Бойко Рашков бяха безапелационни, че точно възлагането на ремонтните действия на военнослужещите е гаранция, че с отпуснатите средства няма да бъде злоупотребено. " Посредством координацията сред двете министерства не просто се усвояват средства, а се прави работа. Съоръжението се възвръща, без каквато и да е опция за злоупотреби. Имаме работа и ще си я свършим ", безапелационен бе министър Георги Панайотов.

Той  напомни, че от 1 ноември в помощ на дейностите по защита на държавната граница се включиха над 350 военнослужещи от Сухопътните войски с над 40 единици профилирана техника. Министърът на вътрешните работи изясни, че е поискана помощ от Министерството на защитата, защото огромна част от  потенциала на жандармерията ще бъде зает с застраховане на защитата на изборните бумаги и машини.

" Ще продължим следствието на множеството случаи на пазаруване и пласиране на гласове. Не единствено осъществените в този момент, преди изборите случаи, а и тези, към които ще се пристъпи към реализация и след вота ", сподели вътрешният министър Бойко Рашков на българо-турската граница до свиленградското село Сладун. Изявлението бе във връзка днешната акция против търговията за вота в Симеоновград.

Рашков изброи още няколко случая в област Хасково, по които органите на реда работят. " Общото, което сплотява тези случаи е, че става дума за пазаруване на гласове в интерес на партия ГЕРБ ", посочи Рашков. " Защото тази партия се пробва посредством незаконна активност да се върне във властта ", съобщи вътрешният министър.

На журналистически въпрос за арестуваните към градежа на автомагистрала " Хемус " Рашков уточни, че става дума за стотици милиони отклонени бюджетни средства, тъй че въпросът какво са създали арестуваните бил непотребен. Има и строител със скрита идентичност, добави Рашков и даде обещание още любопитни детайлности на конференция на следващия ден.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР